tabung bella

Tuesday, December 24, 2013

Family Day kat pangkor yang Awesome




Bila hujung tahun otomatik dalam otak niss akan pikir cuti sekolah,vacation and Year End Sale..Oleh sebab da xsekolah lagi so cuti sekolah tu tak pikir sangat la..tapi yang bestnye selalu abah akan ajak pi jalan-jalan time cuti sekolah..terbaik....

Tapi percutian kali ni bukan abah yang ajak tapi yang pasti ia akan jadi percutian yang awesome sebab semua waris ata akan join..Bukan destinasi yang akan tentukan keseronokan tapi dengan siapa kite pergi bercuti..

Day 1
Semua waris berkumpul di Jeti lumut pukul 12 tengahari sebab akan ade tour guide yang akan jemput.Niss and En.Bee gerak pukul  7.30 and kite org sampai pukul 12.00 tengahari.Sebab En.Bee da kangen sama bundanya die decide untuk singgah sat kampung die..tapi MIL xde sebab MIL pi kenduri..12.45 kite org gerak dari rumah MIL ke jetti lumut yang amik masa dalam 10 minit.Sampai sana cuma ada 2 org je makcik niss yang lain makan dan ada yang belum sampai lagi.Oleh sebab tiket ferri dah termasuk dalam package ,kite org decide untuk tunggu semua sampai..Finally  semua sampai dalam pukul 1.30.Oleh sebab cuti sekolah dan org ramai masa yang di ambil untuk naik ferry 2jam..letih beb..dalam kepala dah pikir tilam dan bantal empuk.  


Sampai pangkor nak dekat pukul 4.Org lain semua naik teksi pangkor.Niss dan En.Bee decide naik motor sebab senang kite org nak dating berdua..hik2x..feeling honeymoon gitu..family yang lain semua dah gerak pergi challet.Niss and En.Bee singgah jumpe member En.Bee yang memang tinggal Pangkor.Borak-Borak  kejap terus gerak nak balik challet.Baru gerak dalam 20 meter tetibe minyak habis..wat de heck..kat situ  xde org lak tu..tunggu org lalu untuk mtk tolong.10 minit kemudian ade gadis pangkor lalu terus tahan depa mintak tolong belikan minyak..tanpa ragu-ragu gadis ni tolong kite org.Alhamdulilah masih ada org baik di malaysia ni.

Dah ada minyak terus gerak pegi challet.Fuh lega dapat tgk bilik.Baring-baring kejap ,solat and mandi.Pukul 5 ada sukaneka..budget xnak join tapi nak tgk..Alih2x..macam syok je macam best je..Antara aksi-aksi di sukaneka kat pantai..chek it out....

Day 2
Break fast pukul 8.30 pagi..semua bersiap untuk next activity..island hopping...yeay!!!..Satu bot besar 2 bot kecik untuk kami semua..Bot kecik untuk yang nak adventure lebih..sebab xde bumbung ooo.Kite org di bawa melawat ke pulau-pulau yang berdekatan..sampai pulau yang terakhir driver boat tu tinggalkan kami untuk bermandi-manda kat situ..dah puas mandi manda kami call driver biat untuk pick up kami..
Balik challet rehat-rehat turun makan tengahari  terus gerak untuk pergi melawat sekitar pulau pangkor .Niss dan En.Bee buat tour sendiri.Lepas pegi kilang makanan laut terus pergi rumah sepupu En.bee. Isteri Sepupu En.Bee ada buat kraftangan ikan buntal.Memang sejak niss datang niss perasaan ada banyak rumah yang gantung ikan buntal ni.Barulah niss tau yang die org proses ikan buntal untuk di jadikan kraftangan.Sebab niss asyik tanya je pasal ikan buntal tu.wife sepupu En.Bee tu pon adiahkan kite org ikan buntal tu sebagai kenangan.




Balik Challet letrik takde ajak kawan En.Bee pegi piknik..Kawan En.Bee yg baik ni masakkan kami Laksa mi,Mee goreng and nugget memmg syok la sambil tgk sunset..Balik challet semua org ade kat bawah dengan muke xpuas ati semua pasal elektrik yang xde lagi..Sepatutnya malam ni ada aktiviti karaoke.So Kite org pon barbeque la dalam suasana “candle light” dinner..Aktiviti dah terbantut,badan dah panas.Masing-masing guna motor yang niss sewa untuk amik angin secara gilir2x..Niss,En.Bee decide untuk jln-jln tepi pantai sebab kat sana banyak kedai dan ada cahaya..Dari atas nampak ada sekumpulan budak memancing.Niss ajak En.Bee tengok ape yang die org pancing..Rupenya die org pancing sotong..Besar okay rase nya setiap sekor tu dalam 500grm.


Apa lagi..En.Bee eksaited nak tunjuk kehebatan die.Sewa lah pancing 1jam =rm 10..tggu punya tunggu xde sotong yang En.Bee dapat.xpela xde rezeki kami.Balik Challet still xde letrik.Kite org decide untuk tido je dalam gelap dan panas..Dalam kul 12a.m letrik da okay..Baru la dapat tido ngan lena.

Day 3
Aktiviti Bebas .Sebab semalam niss mandi sekejap je dekat pulau tu.So nak mandi lagi ,kali ni depan challet je..En.Bee xjoin sebab penin kepala.pembawakkan katanye..;p.Kul 12 p.m kite org chek out.


Dulu dan Sekarang








3 comments:

Syaz Rozelt said...

mcm best je..hihi..syaz yg nak p celebrate anniversary dekat pangkor aleh2 k.nini yg pegi..kire 2 in 1 la nie..family trip + honeymoon..hehe

crystal bee said...

Best syaz..kalo nak pi honeymoon kak ninie suggest pegi pulau..romantik..;)

ct cucubi said...

syok dpt buat aktiviti keluarga ramai2.. :)