tabung bella

Friday, November 6, 2015

Kronologi Kelahiran Faqeha

29 MEI 2015
Kenduri  sambut ramadhan di kampung suami niss
Dapat berita yang  SIL niss nak offer anak die untuk kami jaga.
Gembira sgt tapi cube untuk tak over excited.

1 JUN 2015
Verbal confirmation  dari ibu dan ayah faqeha.

2JUN 2015
Ummi start excited, pegi sogo beli  keperluan faqeha.
Time ni masih tak de idea untuk nama faqeha sebab xtau faqeha girl ke boy
So umi gelarkan faqeha dengan nama ‘ikhsan’ yang bermaksud baik.

6 JUN 2015
Ummi balik kampung sebab ummi dapat berita yang ibu faqeha da warded.
Mase tu pukul 12.00 a.m ,umi bergegas balik perak.
Taknak terlepas moment 1st day dalam hidup faqeha.
Tapi rupenye false alarm.
Faqeha masih tak nak keluar lagi

7 JUN 2015
Faqeha masih xnak keluar.
Kesian ummi tgk ibu faqeha sakit
Kalau lah ummi boleh ganti sakit die..akan ummi ganti

8 JUN 2015
Ummi masih kat kampung dan beharap faqeha akan lahir hari ni.
Masih belum masa nya lagi.
Berat hati ummi nak balik kl semula tapi ummi kene kerja.

9 JUN 2015
Doc bagi ibu faqeha keluar wad sebab due lama lagi.
Ummi terus berdoa ibu faqeha dan faqeha selamat.

10 JUN 2015
Time ni ummi tgh breakfast
Ummi dapat call dari pakcik man
Bagi tau faqeha dah lahir.
Ummi xjadi masuk kerja, terus balik perak
Tenggahhari ummi & abi baru dapat jumpe awak
Awak kecik sgt. 2.5 kg
Abi azan & iqamat kan faqeha.
Faqeha buka mata macam tau abi & ummi datang.

ALLHAMDULLILAH syukur awak sihat



time ade rambut

dah botak ..;)

Thursday, November 5, 2015

Kehadiran org ketiga

Assalamualaikum..

After a while tak tulis blog, macam-macam yang berlaku.
Siapa sangka dengan last entry masih berttc and suddenly dah ada org ketiga dalam hidup niss.
Hadirnya tanpa di duga terasa pantas semua yang berlaku
Even niss bukanlah hamba ALLAH yang baik tapi sesungguhnya ALLAH tu MAHA PENYAYANG NISS diberi kesempatan untuk merasai kehadiran insan kecil  ini walaupun bukan dari rahim sendiri.

 Sesungguhnya ALLAH sebaik-baik perancang.

NURELFIQA FAQEHA 
10 JUN 2015
0703AM


Faqeha kehadiran awak sangat bermakna bagi ummi & abi,
Ummi rase lebih sempurna dan gembira dengan kehadiran awak.
Ummi doakan awak membesar menjadi anak yang soleha, hormat org tua dan baik budi pekerti.

Buat Ibu &Ayah Faqeha terima kasih kerana sanggup berkongsi Kasih Sayang.

Friday, August 15, 2014

Little Caliph: My ttc story :Pap Smear

Pap Smear
-----------

Dr bagi next appoiment 6/8/2014.So hari yang di tunggu tiba.Nurse suruh datang pukul 6pm-8pm untuk dapatkan giliran.

Walaopon bedebor and malu untuk wat pap smear tu ku gagahkan jua demi nak tau apa kah masalah ku yang besarang selama ni.

Sebab nak dapat giliran yang pertama kul 5 lagi dah terpacak kat klinik S tu nampak macam nak closed pulak cecepat masuk and tujuk appoiment kad.So niss bejaya dapat giliran 1st.

Tungu punya tunggu Dr. S ni datang kul 7.30.Elok sgt la tu kan wat patient tunggu lame kan?.Ni second time kot.Kot ye pon ade hal urgent mtk la nurse informed patient kan?

Bile dr.s da smapai pon dalam 10 minit gak nak tggu die prepare barang die.

Bile sampai turn niss,jumpe Dr.s. Muke nye tak bape nak friendly walopon banyak review yang kate die nie softspoken la tu la ini la..tapi sepanjang pengalaman 2x ni mmg hampeh..

Tanye sebelum ni datang wat pe?Terus stat wat pap smear.Oleh sebab xde pengalaman and masih memalu nak kangkang.Dr. suh cecepat..Tak suka tau kene pakse wat bende cecepat dah le kite tak biase.

Prosedur tu mmg xlame dalam 5minit.Yang penting tak sakit.Ada orang kate akan kuar darah.Alhamdulilah niss ok je.Lepas wat pap smear Dr. cakap lebih kurang and laju2x..xsempat niss nak tanye macam2x blur jadinye..Bile tgk muke Dr. tu macam xsabo je nak suh kite keluar.

Dr. set appoiment CD2 untuk amik darah.tapi niss xpasti samada nak teruskan dengan Dr.S ni atau pon cari Dr. Lain

 Pap smear: rm40
cosultation:rm50
--------------------
total = rm90

Thursday, August 14, 2014

Little caliph - my ttc story

little caliph - my ttc story

TTC after 2 years of marriage..rase macam baru semalam je kawin..;p.Kenapa amik mase lame sgt??Semua sebab menghormati keputusan En.Bee.

Setelah setahun episod pujuk-memujuk beserta doa.Alhamdulilah hati en.bee pon melting..huhuhu..So start la my TTC efforts.

TTC efforts ni start dengan mengurut oleh Mak Long yang selalu di sebut-sebut oleh MIL.Sepanjang urut Mak Long asik menyatakan kemusykilan yang di rase.Dari riak wajah Mak long i'm very sure yang die tak confident dengan ape yang die wat.So niss anggap je sebagai untuk menghoemati permintaan MIL yang nak niss berurut dengan die.

After kene urut "miss P" datang sikit kemudian banyak hampir sebulan.Oleh sebab dah puasa niss pegi klinik pakar S untuk check.

Pengalaman kat klinik pakar S
-----------------------------
Klinik ni buka hanya pada waktu dan hari tertentu.Sesapa yang nak datang kene buat appoiment.

Lepas percubaan yang tak tau ke berapa kali baru ade org angkat fon.So die bagi tarikh untuk dtg.Datang pukul 8pm-10pm.1st come 1st serve caranya.

1st Appoiment
--------------

- Datang kul 8.00pm dapat no ke4.Tapi Dr. datang kul 8.45pm..Kul 9.20 turn.Dr sgt pantas cakap bende yang penting je.Die scan and inform takde yang pelik.Style die rushing .Kalo x tanye mmg die tak terangkanla..Niss mule rase betapa x mesra alam nye beliau..Niss rase mungkin sebab die da lambat.Ok kite tgk next treatment cane.Dr.S suh on norculut untuk sebulan.Next appoiment buat pap smear.Kemudian baru proceed utk TTC.

Scan- RM 80
consultation -RM50
Registration 1st time - RM 5
-----------------------------
Total : RM135

*terase harge scan macam mahal je pulak..;p..

Wednesday, May 7, 2014

Destinasi bajet ker???Pulau perhentian besar.






Holiday..sebut pasal holiday semua orang suke holiday kan?Yeay kali ni nak share cerita holiday kat perhentian bulan lepas.Holiday kali ni lain macam siket sebabb fully duit sendiri.no pama sponsor..huhuhu.Plan pon dalam mase singkat je and paling best pegi ngan bff.


Pulau perhentian ni mcm yang korang tau ade dua.Satu kecik satu besar.Pulau kecik ade penduduk tetap dan ada kemudahan asas macam sekolah,masjid,klinik dan lain-lain.Orang kate pulau kecik lebih hapening.Pulau besar lebih privasi .Niss pegi perhentian besar  stay kat bayu dive lodge.

So bermula la percutian bajet kami or boleh consider sebagai hanimun kali ke berapa ntah or anivesary treat..;p.Niss pergi berenam bersamaan 3 couple.


Hari pertama


Niss gerak dari rumah pukul 7.30 pagi.Flight pukul 10.40 pagi.Singgah rumah kawan yang pegi sekali then gerak ke putrajaya sentral utk park kereta kat sane.Dari putrajaya sentral park ke LCCT rm5.50 sorang.Buat 1st time nye niss naik ERL.dalam 10 minit utk ke LCCT shuttle.Sampai LCCT ngam-ngam je .tapi flight lak delay.Selepas 1jam kite org sampai la kat kota baru airport.Sampai terus ke kaunter yang jual tiket teksi dan boat.Mule-mule  plan nak sewa van sebab van takde terpaksela sewa dua teksi.1 teksi =rm78. 


Sampai dekat jeti pukul 1 lebih .Sebab ari jumaat so boat jalan pukul 2.30ptg.Sementara tunggu, niss beli barang sikit utk mkn2x kat chalet.Ingatkan beli kat darat harga murah le  siket.Rupenye lebih kurang macam kat pualu juge.Niss beli roti sebungkus,sardin,air 2 botol and biskut.

Boat muat 12 orang . Kite org berenam +   6 org sepupu..(sepupu=mat saleh..;p).Perjalanan dalam boat tu sangat la mencabar.Tips untuk org yang mabuk laut boleh la duduk dekat belakang boat ye..sebab kat situ kurang hentakan.


Perjalanan jeti ke pulau mengambil masa lebih kurang 45 minit.Di sini la adventure pertama bermula dimana korang kene berpindah daru boat besar ke boat kecik.Bayangkanlah kalo terjatuh tak ke haru..;p.


Masa time nak amik kunci bilik baru tau kene deposit rm 100/bilik.Agak terkezut gak sebab bilik semua dah bayar full.Management chalet kate rm100 deposit utk kunci bilik and remote aircond.Terpaksela redha walaupon agak geram sebab kuar duit cukup-cukup.


So 1st lesson : bawak duit cash lebih .Perhentian besar takde ATM okay??


Sampai bilik makan dan terus solat siap-siap..tukar baju untuk “beraksi”..jgn pikir bukan-bukan ek..tukar baju utk mandi pantai je tau..Sebelum mandi haruslah guna monopod dulu kan..baru beli tau...sambil jln sepanjang pantai usha kedai makan murah.


Lepas magrib kite org  terus pegi kedai yang kawan niss suggested.Namae kedai tu Flora..makanan takde la mahal sangat  and yang penting banyak okay.Western dish selalunya boleh makan berdua utk satu plate.Yang perlu korang tau kat sini ade tax okay..6%. tapi makanan die dengan memang bebaloi bagi niss. 





Hari Kedua

Pagi-pagi lagi dah dapat morning call dari ketua rombongan..;p.Ajak pegi breaakfast.Masing-masing breakfast pakai baju mandi semalam yang separa basah..kene tiup angin fuh. Memang syiok..sejuk giler.Breakfast include dalam package untuk 2 hari.Breakfast omputih okay..no nasik-nasik lemak..;p.


Lepas breakfast mandi sambil plan nak buat hari tu.Niss mmg niat nak gi snorkelling.Kat perhentian besar ni die org turun snorkelling pukul 10pagi dengan 2 ptg je.Tak pasti kenapa..sebab xtanye pon.;p.Sebab keletihan teramat niss tertido and terjage kul 2 and terlepas waktu yang kedua.Sedih nye.Rase macam rosak mood holiday.


Encik bee memang kekadang sweet like honey..Die gigih tanye banyak tempat semua  die org kate dah tak amik untuk snorkel untuk hari tu.Tetibe encik bee jumpe makhluk allah yang baik hati,carikan org yang sanggup bawak kite org apalagi seronok gile la NISS.


Kite org pi berempat je.Pengantin baru xmo join..org 1st time hanimun gitu le..;p.1st kite org di bawak kat satu tempat  untuk praktis guna alat snorkelling.Die org panggil “water confidence”.Mase praktis ni en.bee nampak okay je.


Next kite org di bawa ke turtle point.Ramai juga org snorkelling kat sini.Brader boat yang bawak kt org tu tolong usha dulu kat mane tempat yang ade turtle.Dalam 10 minit gak la cari turtle tak jumpe.Sekali tetibe brader boat tu suh lompat.Niss cuak sebab tempat tu dalam gile .Niss tak pandai berenang..En Bee tunjuk hero terus lompat ,niss takut nak lompat.So niss turun slow-slow guna tangga..;p.


Best gile dapat tgk turtle live dalam air..Turtle tu macam paham je orang nak tgk die.Die tak lari pon.wat derk je..Walaupon dapat tgk kat surface je tetap best.Dah puas tgk nurtle kami di bawa pi check point seterusnya iaitu nemo point.Kat check point ni paling best sebenanye sebab ikan die manje-manje..untuk korang imagine tempat tu  dekat jeti taman laut.Tapi kat sini korang kene hati-hati if snorkelling area jeti sebab lantai area tangga jeti ni sangat licin dan bahagian tepi dia penuh dengan kerang yang melekat kat situ.Kerang tu tajam..en.bee luka sana sini sebab terkena kerang-kerang tu.


2nd lesson: Bawak hansaplast,ubat luka,ubat demam,pening and sakit perut.


3nd lesson : Bawak roti banyak-banyak dan sila beli kat darat.sebab niss beli roti gardenia pendek yang biase rm2.40 tu kat sini rm4.00 hokay.


Lagi best kalo korang stay kat area situ. Pagi petang siang malam boleh snorkelling ngan ikan manja-manja tu..Next check point adalah shark point.tapi malangnye air begelora sangat.Kite org pon tak pandai berenang so takmo amik risiko.


Last check point Lata Berani.Air kat sini sejuk gila dan  dipercayai siapa yang minum hajat boleh termakbul.Ceh Kurafat.ALLAH je yang boleh memakbulkan.Sila jangan berangan tempat ni macam air terjun hokay..lata berani ni kolam kecik yang die buat utk tadah air lata berani.Air keluar dari pasir.



Sampai chalet pon dah dekat magrib bila dah berkubang lama perut terasa lapar.Dinner kat tempat semalam sebab nak try menu lain pulak.
Balik dari makan En.Bee sakit perut pulak.Niss dah risau sgt..kat situ takde klinik.Niss beli air teh pekat bagi En.Bee minum.Masih tak ok .Alhamdulilah esoknye dah nak balik..


Hari ke -3
Lepas breakfast ajak en.bee pegi kedai beli pil cheki teck Aun,and air vitagen tapi air vitagen takde ganti dengan yogurt.Petua sendiri untuk legakan perut en.bee.Kul 12 check out.Trus naik boat ke jeti kuala besut.Pukul 1 lebih sampai jeti.

Cari Van untuk jalan-jalan sekitar kota baru.Van available pukul 4.Makanye bertapa la kite orang kat jeti tu.Makan kat area jeti tu best gak..Bile dah balik baru tahu rupenye surau dekat je dengan jeti tu.Solat dulu pastu jalan-jalan usha sorvenier.Sourvenier kat jeti ni harga semua boleh tahan..

Dalam pukul 3lebih van datang jemput kite org.1 van =rm120.Kite orang plan nak pegi basar siti khadijah.Otw ke pasar siti khadijah kite org singgah satu pantai ni.Niss lupe name die.Kite org mkn sotong celup tepung kat sini.Ada banyak kedai kat sini..Kedai yang niss beli tu mahal sekor sotong=rm12..sebab masing-masing da penat takdelah nak bejalan kat pantai lagi...huhuhuh.

Teruskan pejalanan ke pasar siti Khadijah seperti yang di plan tapi malangnye sebaik sampai je pasar dah tutup.Sempat la jalan-jalan area pasar tu  lepas magrib trus gerak ke airport sebab flight pukul 9.50.Sampai LCCT pukul 10lbh.Berakhirla percutian kali ni..Korang mesti nak tau overall bajet untu ke perhentian ni kan?


Okay ni adalah bajet sepanjang percutian ke pulau perhentian besar kali ni:-

Flight – rm310 ( 2 0rg)
Chalet 2 hari –rm270
Return Boat – rm140 (2 org)
Teksi ke jeti dari airport –rm78
Van ke Airport –rm160
Jajan- rm25.00
Sourvenier-rm50
Snorkelling-rm 80 (2 pax)
Makan- rm100
--------------------------
Total= RM 1163.00
--------------------------

So,korang rase bajet ke tak..??huuhuhhu.tapi takpe yang penting dapat tengok keindahan ciptaan ALLAH s.w.t

 

Tuesday, February 25, 2014

Dari Size S ke M dan bakal ke L





Biarla org kate niss xgemuk pon tapi yang penting niss tau niss da berisi..Dulu nak cecah 40kg pon payah sekarang ni 56kg..owh tak penah ku duga.almost semua baju dah ketat..Seluar jeans kalau pakai mesti xkan kanching punye..bukan xnak kanching.tapi mmg xleh kancing.Nak beli jeans baru tapi rase macam dah bukan zaman nak pakai jeans lagi..tak lame lagi kan nak masuk 3 series kene la ubah sikit penampilan ala-ala ladies gitew dan lebih muslimah..insyaALLAH.

First time seumur hidup pakai skirt labuh, rase ayu giler beb terserlah kewanitaan ku..hik2x..Alhamdulilah Encik Bee suke tapi sayang di saat kewanitaan terserlah ni lah badan makin bam-bam buatkan niss rase xselesa untuk beli dress labuh..

Oleh sebab ramai da tegur secara direct and indirect , niss tekad nak kurangkan lemak kat badan..huhuhu..target niss  45kg sebelum raya..go2x..chaiyok..Jadi langkah-langkah yang akan di ambil adalah seperti berikut...


  • ·         Diet atkin

  • ·         Bersenam (nak bli tali skipping ..)

  • ·         Puase senin khamis insyaALLAH..

  • ·         Minum lagi banyak air

Harap-harap usaha murni ni dapat di jalankan.Bukan ape sebab kat opis ni banyak nau dermawan makanan.Udahle awok ni dok kat sebelah meja yang ade makanan ni..ish2x..dugaan..Semua yang niss akan lakukan ni bukannye untuk cantik semata tapi untuk kesihatan dan juga kesejahteraan rumahtangga..Kalau boleh nak jadi macam Siti khadijah isteri rasullulah s.a.w.

O.klah doakan niss berjaya okay..