tabung bella

Tuesday, December 24, 2013

Family Day kat pangkor yang Awesome




Bila hujung tahun otomatik dalam otak niss akan pikir cuti sekolah,vacation and Year End Sale..Oleh sebab da xsekolah lagi so cuti sekolah tu tak pikir sangat la..tapi yang bestnye selalu abah akan ajak pi jalan-jalan time cuti sekolah..terbaik....

Tapi percutian kali ni bukan abah yang ajak tapi yang pasti ia akan jadi percutian yang awesome sebab semua waris ata akan join..Bukan destinasi yang akan tentukan keseronokan tapi dengan siapa kite pergi bercuti..

Day 1
Semua waris berkumpul di Jeti lumut pukul 12 tengahari sebab akan ade tour guide yang akan jemput.Niss and En.Bee gerak pukul  7.30 and kite org sampai pukul 12.00 tengahari.Sebab En.Bee da kangen sama bundanya die decide untuk singgah sat kampung die..tapi MIL xde sebab MIL pi kenduri..12.45 kite org gerak dari rumah MIL ke jetti lumut yang amik masa dalam 10 minit.Sampai sana cuma ada 2 org je makcik niss yang lain makan dan ada yang belum sampai lagi.Oleh sebab tiket ferri dah termasuk dalam package ,kite org decide untuk tunggu semua sampai..Finally  semua sampai dalam pukul 1.30.Oleh sebab cuti sekolah dan org ramai masa yang di ambil untuk naik ferry 2jam..letih beb..dalam kepala dah pikir tilam dan bantal empuk.  


Sampai pangkor nak dekat pukul 4.Org lain semua naik teksi pangkor.Niss dan En.Bee decide naik motor sebab senang kite org nak dating berdua..hik2x..feeling honeymoon gitu..family yang lain semua dah gerak pergi challet.Niss and En.Bee singgah jumpe member En.Bee yang memang tinggal Pangkor.Borak-Borak  kejap terus gerak nak balik challet.Baru gerak dalam 20 meter tetibe minyak habis..wat de heck..kat situ  xde org lak tu..tunggu org lalu untuk mtk tolong.10 minit kemudian ade gadis pangkor lalu terus tahan depa mintak tolong belikan minyak..tanpa ragu-ragu gadis ni tolong kite org.Alhamdulilah masih ada org baik di malaysia ni.

Dah ada minyak terus gerak pegi challet.Fuh lega dapat tgk bilik.Baring-baring kejap ,solat and mandi.Pukul 5 ada sukaneka..budget xnak join tapi nak tgk..Alih2x..macam syok je macam best je..Antara aksi-aksi di sukaneka kat pantai..chek it out....

Day 2
Break fast pukul 8.30 pagi..semua bersiap untuk next activity..island hopping...yeay!!!..Satu bot besar 2 bot kecik untuk kami semua..Bot kecik untuk yang nak adventure lebih..sebab xde bumbung ooo.Kite org di bawa melawat ke pulau-pulau yang berdekatan..sampai pulau yang terakhir driver boat tu tinggalkan kami untuk bermandi-manda kat situ..dah puas mandi manda kami call driver biat untuk pick up kami..
Balik challet rehat-rehat turun makan tengahari  terus gerak untuk pergi melawat sekitar pulau pangkor .Niss dan En.Bee buat tour sendiri.Lepas pegi kilang makanan laut terus pergi rumah sepupu En.bee. Isteri Sepupu En.Bee ada buat kraftangan ikan buntal.Memang sejak niss datang niss perasaan ada banyak rumah yang gantung ikan buntal ni.Barulah niss tau yang die org proses ikan buntal untuk di jadikan kraftangan.Sebab niss asyik tanya je pasal ikan buntal tu.wife sepupu En.Bee tu pon adiahkan kite org ikan buntal tu sebagai kenangan.




Balik Challet letrik takde ajak kawan En.Bee pegi piknik..Kawan En.Bee yg baik ni masakkan kami Laksa mi,Mee goreng and nugget memmg syok la sambil tgk sunset..Balik challet semua org ade kat bawah dengan muke xpuas ati semua pasal elektrik yang xde lagi..Sepatutnya malam ni ada aktiviti karaoke.So Kite org pon barbeque la dalam suasana “candle light” dinner..Aktiviti dah terbantut,badan dah panas.Masing-masing guna motor yang niss sewa untuk amik angin secara gilir2x..Niss,En.Bee decide untuk jln-jln tepi pantai sebab kat sana banyak kedai dan ada cahaya..Dari atas nampak ada sekumpulan budak memancing.Niss ajak En.Bee tengok ape yang die org pancing..Rupenya die org pancing sotong..Besar okay rase nya setiap sekor tu dalam 500grm.


Apa lagi..En.Bee eksaited nak tunjuk kehebatan die.Sewa lah pancing 1jam =rm 10..tggu punya tunggu xde sotong yang En.Bee dapat.xpela xde rezeki kami.Balik Challet still xde letrik.Kite org decide untuk tido je dalam gelap dan panas..Dalam kul 12a.m letrik da okay..Baru la dapat tido ngan lena.

Day 3
Aktiviti Bebas .Sebab semalam niss mandi sekejap je dekat pulau tu.So nak mandi lagi ,kali ni depan challet je..En.Bee xjoin sebab penin kepala.pembawakkan katanye..;p.Kul 12 p.m kite org chek out.


Dulu dan Sekarang








Tuesday, December 3, 2013

Tempahan miaw rainbow kukiss



Salam readers,

Weekend lepas  niss dapat tempahan miaw rainbow kukiss untuk  dijadikan doorgift.Total tempahan dalam 150 pcs dan rm50 untuk candy buffet.Nampak macam sikit kan??..order nak 29hb malam.Sebab pikir senang.Niss start wat 27hb.
rumah ku bertukar jadi bakery..huhuhu


1st bakar hangus..huhuhu..2nd and seterusnya baru menjadi..2nd adunan  lak lupa nak letak emplex and tepung jagung..dah terbuang macam tu je.Dah hampir nak give up dah..tapi macam org selalu kate practice makes perfect..

So niss da belaja satu  lesson,kene siapkan awal2x..so xkelam kabut sangat and kene beli lebih dulang supaya xbuang mase untuk siapkan tempahan.Door gift kali ni niss buat simple je sepadan dengan harga yang customer request. 

p/s: kalo ade readers yang nak order pon boleh..just informed k?Harga boleh bincang..;)

Monday, November 25, 2013

Tips pengurusan akhirat.



Salam, dua minggu lepas mase niss mase otw balik kampung macam biase la niss akan dengar radio faberet niss .Tetibe kuar topik pasal pengurusan akhirat  oleh ustaz muhammad.Niss rase tertarik untuk share tips ni dengan semua sebagai panduan pada niss dan juga kengkawan semua.Ade tujuh tips semuanya .

كُلٌّ نَفسٍ ذَائِقَةُ الْمَوت
Setiap yang bernafas pasti akan merasai mati..

Firman Allah Taala yang bermaksud:

"Tiap-tiap umat mempunyai ajal, maka apabila telah datang ajalnya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat (pula) mencepatkannya."
(Surah Al-A'raf: ayat 34)

"Setiap yang bernyawa pasti merasai mati, kemudian hanya kepada Kami kamu dikembalikan."[Al-Ankabut ayat 57]

"Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati, Kami akan menguji kamu dengan kebaikkan dan keburukan, dan hanya kepada Kamilah kamu akan dikembalikan." [Al-Anbiya' ayat 35]


 Tips pengurusan akhirat -oleh ustaz muhammad
---------------------------------------------------------------
  •        Sempurnakan  rukun  iman.
  •       Sempurnakan rukun islam
  •        Selalu bertaubat
  •        Tinggalkan benda yang haram
  •        Khusyuk dalam solat
  •        Tulis semua hutang (supaya keluarga yang hidup dapat langsaikan hutang kita)"Semua dosa orang yang mati syahid akan diampuni melainkan hutangnya" - Riwayat muslim
  •         Membuat amalan yang berpanjangan pahalanya cth:sedekah,anak yang soleh dan ilmu yang     bermanfaat) 

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak 5 Kali

  •  Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dgn selalu membaca Al-Quran.
  •  Aku rumah yg gelap, maka terangilah aku dgn selalu sembahyang malam.
  •  Aku rumah penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yg menjadi hamparan.
  •  Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
  •  Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan "Laa illallah, Muhammadur Rasulullah" supaya kamu dapat jawapan kepadanya. 



Niss harap perkongsian ni dapat memberi manfaat pada semua.Semoga kite semua sentiasa di berkati olehNYA. AMIN.

Wednesday, November 13, 2013

Cara nak disable dan enable touchpad laptop Hp


Hari ni kene bertugas jaga booth kat concorde hotel Shah Alam sempena National public health conference.Hari ni hari kedua sebenarnya..1st day ok je.Hari ni penutup.So tugas niss setup pc untuk dapatkan internet connection.Internet sangat behave sepanjang conference ni berlangsung.

Sebab pagi tadi kelam kabut,niss tak jumpa laptop dan decide nak pakai laptop sendiri yang mane niss tau laptop ni xleh guna touch pad.Niss guna mouse je selama ni.So niss bawak laptop dengan harapan ada mouse dalam bag laptop lagi satu.Memang ada mouse tapi malangnye mouse tu  tak berfungsi..wat de hek..

Macam-macam niss wat tapi still tak leh function.So tak guna la laptop tu samapai ke sudah.Balik dari confernce niss google kat opis.So if guna Hp boleh guna cara ni..Terase sangat la kampung nya sebab itu pon xtau..;p..Niss tak pasti cara ni berkesan atau tak dengan laptop jenama lain.

thanks uncle google


Tuesday, November 12, 2013

Eksperimen bercucuk tanam dalam pasu di rumah apartment



Sejak dua menjak ni minat niss bercucuk tanam sgt la mendalam..ekceli dari kecik minat ni mmg dah ada.Baru skang ada mase nak implement kat umah sendiri..huhuhu..Walaupun dok kat umah bertingkek-tingkek..
Lebih kurang macam ni la niss tanam..;p

Kawasan balkoni dah lapang sebab dah bawak cage masuk dalam n no more furry kids main kat balkoni..Eksperimen pon bermula..dengan excited gi nursery beli tanah.mule-mule nak tanam kat dalam bekas plastik @box gabus putih tu je tapi mase balik umah mak nampak pasu-pasu kosong kecil  bergelimpangan so ape lagi mintak kat mak.mak bagi..dah save bajet..ye ni mmg projek bajet niss..

So dekat nursery beli tanah campur  2 bungkus and benih sayur
                                           Tanah campur = rm2.50 x 2 = rm 5.00
                                           Benih sayur      =rm 1.00 x 2 = rm 2.00
                                           Pasu                  =  FOC
                                       -------------------------------------------------------
                                           Total                 = rm 7.00

Sebab nursery tu ade 2 jenis sayur je.So beli 2 je .Padahal nak beli banyak lagi.Niss beli Bayam dan kankung.Hari ni baru hari ke-3 since the experiment ..kita tunggu hasilnya..untuk 1st experimen ni niss guna 2 pasu je dulu.


Okay kite tunggu hasilnya bulan depan..


Thursday, November 7, 2013

syawal

Macam masih awal je nak bercerita pasal syawal..muharram baru je menjengah..kite cite pasal syawal ni thn depan je la..skang ni niss nak cite pasal syawal abg pada my little bella..macm niss cerita sebelum ni.bella ade 5 beradik..ni salah sekor adik beradik die.

Syawal ni sbenanye kwn incik bee yang adopt.Oleh sebab die nak bercuti panjang so die mtk niss tlg jaga syawal.So secara otomatik nye die adalah anak angkat niss..hahaha..

Masa baru sampai kelihatan syawal sgt la sopan tapi bila die da selesa.kuar semua perangai yg terselindung selama ni..dasar anak jantan hyperactive sungguh..

syawal almost 3 month tapi die still minum susu and xmo mimum air kosong..after 3 days niss bg susu pagi je n bancuh sikit.niss tgk die minum gak air kosong tu..so now die dah boleh minum air kosong..senang la tuan die nanti.

Syawal di hantar full set dengan cage,bekas makan,susu,makanan and cat litter..tapi yg peliknye..ayah die hantar cat litter lagi banyak dari food die..niss rase macam xsempat sampai isnin depan je.Kalo.xcukup kene la pakai bella nye food..

bella n syawal walopon adik beradik.adalah xngam okay..sebagai gegurl bella berlembut je ngan syawal bile sesekali syawal jerkah2x bella..tapi pada niss syawal lebih pada provoke bella untuk ajak main sesame.
untuk 2 minggu ni bella akan lebih riang ria dgn adenye syawal sebagai teman bermain..Main je tau. .jgn lebih2x..ummi babab nanti..;p




Thursday, October 31, 2013

Suri rumah separuh masa



Bunyik macam best je kan?suri rumah separuh mase...niss gelar diri sendiri suri rumah separuh masa sebab siang keje balik rumah baru jadi suri rumah dan suri dalam hati suami..;p.Memula kawan tu agak susah gak nak adjust balik jadual seharian.Ye la dulu kan bujang,nak sepah ke,xmakan ke sendiri tanggung kan?Bile da kawin kene jaga baby besar.Jaga makan die,baju die,jage rumah macam-macam lagila..
First 3 month mmg letih gile nak adapt sebagai suri rumah separuh mase.Bile da lame-lame cube usha-usha org cane die org divide mase barulah rase ok sikit.Apa yang penting macam yang ustazah dalam 3 ustazah tu cakap.Jadi isteri kene bijak.

Okay  antara cara yang niss praktikan. Buat dua keja dalam satu mase..xtahu?macam mane?
Cth1: Sambil basuh baju sambil masak.
(yela mesin yang cuci..hik2x..sambil mesin cuci kite masak nasik and masak lauk atau sambil lipat kain ke)
Cth 2: Sambil mandi sambil cuci toilet.


Food preparation:
Selalunya weekend niss akan kupas bawang merah and putih agak2x untuk seminggu letak dalam bekas kecik.
Blender bawang putih and bawang merah buat stok..
Sayur niss balut dengan newspaper untuk tahan lama pastu tag kat luar die supaya senang nak cari.
White board yang lekat kat fridge tu.niss tulis bahan2x yang ade dalam fridge supaya senang dapat idea nak masak ape.;p

Kerja-kerja rumah yang lain

Membasuh - 2x seminggu
Lipat kain – 1x seminggu (ari jumaat malam or sabtu selalunya)
Menyapu -3x seminggu
Vacum- (weekend)
Cuci toilet- 1x seminggu
Tukar  cat liter –seminggu sekali

Niss sebenarnye salute dengan org  yang bekerja dan manage rumah tangga sendiri tanpa ada maid and dalam masa yang sama ada anak.Supersalute and tabik spring..Semakin dewasa niss mule paham betapa besarnya peranan mak..



Tuesday, October 29, 2013

Shoping barang dapur di NSK.


Salam..
Kali ni entry mak2x sikit ek...
Semua yang baru kawin mesti teruja nak pi soping barang dapurkan?tipulah kalo tak teruja..or mungkin gak xteruja kalo kategori I.J.J. ..huhuhuhu..Mase mula-mula kawin dulu niss shopping kat tesco sebab rase berbaloi kalau beli kat tesco sebab dapat point untuk clubcard and boleh redeeem kupon yang tesco bagi..boleh jimat..yang penting bagi niss JIMAT.

Ok gak lah shoping tesco ni dalam sebulan abis gak rm200.kalau kebetulan byk barang toiletries abis mau gak rm300 tapi ini termasuk dengan makanan anak bulus huhuhu..shoping barang basah pulak selalu pegi pasar tani je tapi sejak kenal pasar borong.Maka mula lah episod beli lauk di pasar borong.

Harga pasar borong berbeza dengan harga pasar tani,nama pun borongkan haruslah lagi murah tapi sebab peti ais kecik so xleh la nak borong untuk sebulan.Borong untuk seminggu tapi kalo malas dua minggu sekali.
Until la terbace blog yang org kate NSK tu lagi murah and niss notice yang jiran2x pon selalu bawak beg plastik NSK.That’s mean NSK mesti xjauh dari rumah niss.cakap ngan encik bee die bagi tau  NSK ade dekat kuchai lama.erm mmg dekatla kan..


Hari yang kite org plan pi NSK pon tiba,sangat teruja..NISS mmg suke pi supermarket berbanding dengan shopping complex.Macam biase sampai NSK amik troli bajet macam la nak beli bykkan??wohaa..
Macam org kampung masuk bandar mata melilau2x nak tgk harga semua barang kalau boleh tapi tempat ni besar kot tak abis pon pi setiap pelusuk.Amik mane yang perlu je..ni lagi satu niss punye falsafah..beli keperluan sahaja dan bukan kehendak.


Selesai  bahagian kering niss terus pegi bahagian basah.Sekali tgk omak aii..banyak nye lauk sogar bugar..geram den nengoknye..sebut je ikan ape?hampir semua ade .bukan ikan je siput,lobster,salmon pendek kate semua adela.Harge berpatutan..


Mase tgh pilih2x..lauk encik bee sengih2x  and tanye

encik bee: “awak tau tak awk amik troli ape syg??”.
Niss:Hah troli org ke ??
Encik bee: teka la
Niss: ala malas la..
Encik bee: tuding jari kat troli yang tak jauh dari situ
Niss: ape?? Trolli non –halal..
 
segar bugar
Biarkan je barang yg dah amik tu..Amik troli biase and amik balik barang yg lain..huhuu 1st time pi merket ade troli non halal..huhuhu.So korang bile pi NSK tu check2x la troli ek jgn jadi macam niss patutla nampak org usha je mase niss bawak troli non halal tu.

Yea2x..da jumpe tempat beli barang dapor baik punye.Nape niss suke NSK :-

  • ·         Murah dari pasaraya yang lain yang niss tau
  • ·         Ade discount untuk member yang mostly beza nye rm1.00.Kad untuk jadi member rm10 shj
  • ·         Barang kering and barang basah dalam satu tempat
  • ·         Ade air cond
  • ·          Paling penting 24 jam ye kengkawan.Agak2x rase boring tgh mlm atau subuh.Ajak la hubby dating kat NSK..huhuhu.
  • ·         Barang yang segar bugar and beraneka jenis.


Ok untuk kwn2x..yang nak berjimat tu leh datang sini.lupe lak nak bagitau NSK ni ade banyak cawangan ye bukan je di kuchai lama saje.


Monday, October 28, 2013

Happy Birthday to me..;)

Alhamdulilah. Dah 29tahun..masih di beri kesempatan untuk hidup sebagai hamba allah  dan di beri kesihatan  yang baik.Birthday tahun ni masih lagi berdua nampaknye masih belum ade rezki..Hopefully thn depan dapat sambut birthday bertiga..AMIN.

menumpang kasih anak buah..;)


Umur dah makin lanjut terlantas kat hati.Pikir apa yang da NISS buat sepanjang 29tahun sebagai hambaNYA...rasa kerdil sgt diri ini.Semoga ALLAH permudahkan hajat NISS.Bile atok xsihat niss rase macam sedeh and down..Niss tau mati tu pasti lambat atau cepat tapi niss still rase belum bersedia menghadapi kehilangan org yang tersyg..So sekrg ni niss akan appreciate setiap mase yang ade.Atok sangat cool die tak macam org sakit.Ligat je mungkin jugak sebab nak cover sakit die.

Dua,tiga hari sebelum birthday..kereta niss kemek sebab ada org baling pasu dari atas.Tak pernah rasenye bergado dengan sesape..mungkin ade hikmahnye.Enchik bee suruh redha dan doakan untuk org yang campak pasu tu supaya sedar atas perbuatan die..tipulah kalo niss kate niss 100% redha sebagai manusia biase..kekadang syaitan tiup juga api kemarahan..tu  so cepat2x..istigfar.selang seminggu ade satu lagi kete yang kene batu pulak.Nekad nak pindah tapi tgh cari rumah yang sesuai.

Jumaat lepas SIL ajak celebrate bithday anak die yang selang berapa hari je dari birthday niss..After potong kek and mase tgh mkn kek tiba-tiba MIL datang amik kek niss sikit and suap sambil ucap “happy birthday” and kiss kuat2x melekat..ala2x..geram gitu..

sayang menantu mak..huhuhuh.Hopefully forever ;)


Ahad pegi melaka sebab nak menunaikan hajat MIL yang teringin  nak naik menara taming sari.So pepagi gerak pi melaka.1st place kite org pegi zoo melaka.Gerak keluar dari zoo  terus set nak pegi pantai klebang sebab nak bekelah kat sane tapi otw ujan turun dengan lebat.Singgah jap coconut shake yg glamer tu tapau je trus gerak balik ke kota A’famosa.

verangan..

Malangnye hujan still tak berenti.singgah solat dekat masjid kampung ulu.correct me if i’m wrong.sambung cari port mkn tapi xjumpe..last2x.mkn dalam kete dekat parking tesco..sadis x..huhuhuh.
Then pegi ikan bakar umbai terapung katanye..makan-makan .solat.Oleh sebab xnak keciwakan MIL again pegi menara taming sari.tapi sedihnya tgh maintanence katanye.Bawalah ati yang keciwa pergi river cruise..Alhamdulilah river cruise tak menghampakan.

Oleh sebab tak dapat naik menara taming sari.So for sure trip ni akan di repeat.Bile??xpasti lagi..mungkin thn depan.

Noted:Gambar pegi melaka upload nanti la..;p


Friday, October 18, 2013

Bella 1st vaccine


Sejak pemergian miho..hati da rase xmo bela kucing dah..tapi tup2x time raye adik ipar kate kucing kakak ipar da beranak.Terus terpk nak mintak kat kakak ipar..tapi sebab isau en.bee xkasi so diam kan je..Mase otw blk dari kg. cakap kat hubby nak singgah umah kakak ipar sebab nak tgk kitten yg baru lahir tu..Tetibe pas tgk je..en.bee trus tanye niss nak amik 1 ke?.ape lagi melompat la rasenye.ade 5 ekor xtau nak pilih mane satu.Then decide nak pilih bella sebab rupe die sebijik macam chika(mak bella).

nama saya uchuk..

Dari 1st time amik bella mmg nak decide nak jage elok2x..sebab xnak pisang berbuah 2x..so awal bln lepas bwklah bella pi vaksin kat Dr yuan..pandan indah.Location sebelah shell sederet dgn steven corner.
Macam kucing yg lain..bella senyap je bila ade dlm klinik Dr.Yuan..Bile turn bella..Dr check suhu badan n pastu trus inject..Bella good girl..xeow pon..huhuhu..
Blk dari Klinik bella tido je maybe effect ubat..Dr.yuan suruh dtg next vaccine hujung bln ni..semoga bella trus sihat n kuat..jgn notty2x..



Thursday, October 10, 2013

Sebelum semasa dan selepas 16 june 2013-part 3.

Assalamualaikum...

Ok.Da tiba mase untuk niss cerita tentang 16 jun 2013.

16 jun 2013
Bangun seawal pukul 6.00pagi.mengantuk jgn cerita lah mlm tadi tido pukul 3pagi.Bangun mandi air bunga yg da rendam semalam..Solat subuh..baru nak break1st,mak andam pon sampai.Ape lagi sambar 1 pack biskut..sambil2x mak andam nak kemas brg2x die niss pon mkn.MUA advise utk niss pakai baju berbutang supaya nanti senang nak salin baju.Bermula la acara menconteng muka niss..Niss request MUA ladies..sekali MUA ladies datang bersama assistannye yg Halfladies...terkono den tapi hasilnya mmg bombastik sampai niss pon terkejut tgk muke sendiri.yang paling best bl tgk reaksi en.bee.

Niss mmg da decide nak tunang sekejap..So pukul 9a.m tunang..just sarung cincin...tgkp gambar then ready for nikah.Pengantin lelaki da sampai..tok kadi pulak yg tak sampai lagi..tggu tok kadi dtg.janji pukul 10.00a.m dalam 10.15a.m baru tok kadi sampai..Tok kadi pun ambil tempat..Memula abah yang kene lafazkan yg die mtk tok kadi untuk nikahkan niss.Masa ni sgt ketara dan jelas yg abah sgt sedih untuk melepaskan anak perempuannya kat tgn org lain..Mase die lafaz kan ayat tu mmg boleh dgr suara sebak seorg abah.Sampai sekarang niss teringin sgt nak tau apa di sebalik kesedihan abah..kesedihan terlampau gembira atau sebaliknya.Muke en.bee sgt tenang seperti dah byk kali kad nikah..huhuhu..tok kadi tanye 2,3 soklan tentang agama dan start la upacara pernikahan..tapi yg wat nervousnye tok kadi lak yg tergagap2x nak sebut name niss..Alhamdulilah en.bee still cool..dengan 1 lafaz yg penuh semangat selamatlah niss menjadi isteri pada en.bee yg telah di cintai selama 10 tahun..benar kate org ade jodoh tak ke mane..
okay tibe mase bersalam2xan dgn semua org sepatutnya..tapi niss ralat sebab salam dgn mak abah,atok,ayah dan mak en.bee..trus ambil gambar tu pon sempat ambil sikit je sebab rushing nak tukar baju and make up untuk bersanding..
Mase niss tengah bersiap..niss intai dari tingkap.nampak hujan renyai2x dalam ati redha je lah kalau dah ini bahagian niss..dapat hint yg bagi tau en.bee da sampai..niss pon kuar dgn semangat membara..huhuhu..walaopon tu la 1st time pakai kasut 3 inchi..memang ketara la..cover cara jalan..Alhamdulilah niss xperlu jalan jauh untuk berarak.Atok suruh niss tggu dekat pelamin je..Dari jauh nampak en.bee jalan laju xmacam pengatin..xsabar naik.pelamin agaknye.Bermula lah acara renjis merenjis di pilis..ade 1 part yg  most memorable sgt..yg dtg n yang tau je tau..huhuhu..sumpah xkan lupe sampai bila2x...ok time to eat..dapat lah mkn 2 suap..pastu photographer xsabar2x nak jlnkan tugas..tapi part ni pon terkilan sebab xbanyak 'pose' sbb pegantin n photographer amatur bab pose mengepose ni..dan bertambah ralatnye bile xde pic dekat katil Empire mak..huhuhu..
Mak dah pesan kene jumpe tetamu yg dtg majlis kami sebsgai tanda hormat and berterima kasih..Oleh sebab segalanya berjalan dengan cepat.Makanya dekat 3,4x lah kami ulang alik untuk bersalam-salaman dengan tetamu yg hadir..Dalam pukul 5 kami pon pergi outdoor..photographer suggest photoshoot kat rumah homestay yg niss pilih untuk pihak lelaki..Maka kami pon kesana dikuti oleh photographer n videographer..Kedua2x.nye jalankan tugas memasing sebaik mungkin..tp niss n en bee yg kayu..so utk video..lakonan kami asik xmenjadi je..keciwa..:'(.Oleh sebab keletihan yg super duper melampau..kami xpergi shoot di pantai kelanang yg ade view cantik tu..Bile da xletih rase menyesal x pergi pantai untuk photoshoot..
      Balik dari photoshoot terase lapar..tukar2x baju trus pi kfc wat pertama kali nye sebagai somi isteri..hik2x..Balik dari kfc terserempak dgn pakcik..die usik kami..kate kami pergi cari hotel..ate idakle kami ni gelojoh bebenor..Dah kenyang baru perasan gelang hantaran xde..cuak rase di dade..Dah byg yg cicir dan xakan jumpe sbb bnde ni mmg kerap.terjadi kat niss..Sedeh tapi at the same time niss doa kalau ade rezki. ade lah.kalo xde maknenye bkn rezki niss.Niss rs nak pi cr kat tmpt photoshoot.Baru naik kereta je tetibe nampak die terselit kat celah seat..Alhamdulilah..masih lagi rezki niss.
         O.k dah mlm...mase yg dah tggu dah tibe..korang pikir ape ha?.mase tok bukak hadiah la..sebelum bukak hadiah,niss ade wat cabutan adiah sikit untuk family2x..yg byk menolong..Mase ni pon rase ralat gak sbb xbagi ucapan terima kasih kat mereka.

p/s :sila prepare bebtul untuk majlis anda kalau tidak jadi mcm niss banyak sgt terkilannye..huhuhu..Jgn lupe dokan kami kekal bahagia hingga ke akhir hayat di berkati allah dan di kurniakan zuriat yg soleh n soleha..;)




Friday, October 4, 2013

Pengalaman pergi SPA


Sehari sebelum majlis niss pegi SPA..niss ambil pakej yang bersauna dan berurut..bajet kalau sauna boleh la kecikkan perut buncit ni..erm..mmg harapan la kan..huhuhu..Dua2x bende ni 1st time niss buat..SPA akak ni kat tgkt atas..mase memula masuk terkejut gak nampak ade lelaki.Rupenye2x..kat SPA ni suami isteri boleh sauna sama2x.Akak spa ni pelik die kate selalu pengantin amik facial instead of berurut.Niss cakaplah sebab badan letih sgt sebab tu niss pilih berurut.Akak tu pon suruh masuk bilik sauna.

1st time masuk tu mmg rase mcm,' ja alif kun'.akak tu bagi towel kck and sebotol mineral..dalam hati berkata2x.."eh,air ape ni?air jampi ke?".mcm dengar2x je kakak tu trus bagi tau.air tu untuk elakkan hidrasi.owh hokay..minum sikit..then akak tu kunci bilik sauna dari luar.oleh sebab excited trus duduk kat bangku yg ade tu sambil tggu peluh keluar..towel kck tu gune  untok lap peluh dan gosok daki..kalau ade..:p.akak tu kate 15 minit die bukak blk atau kalau xtahan leh panggil die.5minit pon berlalu..peluh kuar byk gile..minum air yg berbaki tu..rase macam nak pitam tapi cube tahan..

ok.fine da xtahan.panggil akak tu..suasana kat luar dgn radio yg kuat,anak kecik menangis so akak tu xdgr..ati rase xsedap dah ikut hati nak je rempuh pintu tu.Sebab bertuala so batalkan niat tu and tetibe terdgr suara lelaki kat luar.panas weih..ni baru kat dunia..ketuk2x 3 minit lepas tu bru kakak tu bukak..fuhhh..lega rasenye dapat kuar.Akak tu suruh pegi bilik sebelah untuk berurut.Tengah urut2x tu anak die boleh masuk keluar banyak kali. Bengkek je niss rase.Kalo xde sesape atau perempuan je xpe jugak.Ni laki die laki die ade kat luar kot.Last2x die mara anak die suh dok luar je.1st time berurut segan gile niss tapi akak ni pandai die ajak sembang2x..so xdela segan sgt..



Peringatan untuk diri sendiri..
  •    pastikan SPA tu SPA muslimah

Thursday, October 3, 2013

Sebelum semasa selepas 16 june 2013 -part 2

Assalamualaikum..

Bersambung part 2..okay sebelum niss sambung kengkwn perasan  sesuatu tak??..Yup..finally niss da dpt edit blog ni dgn puas ati..huhuhu..rase mcm xjemu mate memandang..Okay skang ni part seminggu sebelum 16bjune ye..tinggal seminggu baru persan banyak benda tak buat lagi..semua bende yang nak d.i.y rase xmenang tangan nak buat..niss abaikan je..abah suruh wat "bunting".alhamdulilah niss jupe org yg wat bunting ni dgn harge berpatutan.Niss serahkan semua dekat die..cume bg tau details je..Hasilnye sgt mengagumkan dalam 3 ari je niss da dpt bunting tu.Tinggal 2 hari lagi, niss wat craving henna.Niss amik yang simple rm10 je untuk kedua2x tangan.Sehari sebelum niss pegi SPA..niss ambil pakej yang bersauna dan berurut..bajet kalau sauna boleh la kecikkan perut buncit ni..erm..mmg harapan la kan..huhuhu..Dua2x bende ni 1st time niss buat..SPA akak ni kat tgkt atas..mase memula masuk terkejut gak nampak ade lelaki.Rupenye2x..kat SPA ni suami isteri boleh sauna sama2x.Akak spa ni pelik die kate selalu pengantin amik facial instead of berurut.Niss cakaplah sebab badan letih sgt sebab tu niss pilih berurut.Akak tu pon suruh masuk bilik sauna.1st time masuk tu mmg rase mcm,' ja alif kun'.akak tu bagi towel kck and sebotol mineral..dalam hati berkata2x.."eh,air ape ni?air jampi ke?".mcm dengar2x je kakak tu trus bagi tau.air tu untuk elakkan hidrasi.owh hokay..minum sikit..then akak tu kunci bilik sauna dari luar.oleh sebab excited trus duduk kat bangku yg ade tu sambil tggu peluh keluar..towel kck tu gune  untok lap peluh dan gosok daki..kalau ade..:p.akak tu kate 15 minit die bukak blk atau kalau xtahan leh panggil die.5minit pon berlalu..peluh kuar byk gile..minum air yg berbaki tu..rase macam nak pitam tapi cube tahan..ok.fine da xtahan.panggil akak tu..suasana kat luar dgn radio yg kuat,anak kecik menangis so akak tu xdgr..ati rase xsedap dah ikut hati nak je rempuh pintu tu.Sebab bertuala so batalkan niat tu and tetibe terdgr suara lelaki kat luar.panas weih..ni baru kat dunia..ketuk2x 3 minit lepas tu bru kakak tu bukak..fuhhh..lega rasenye dapat kuar.Akak tu suruh pegi bilik sebelah untuk berurut.Tengah urut2x tu anak die boleh masuk keluar banyak kali. Bengkek je niss rase.Kalo xde sesape atau perempuan je xpe jugak.Ni laki die laki die ade kat luar kot.Last2x die mara anak die suh dok luar je.1st time berurut segan gile niss tapi akak ni pandai die ajak sembang2x..so xdela segan sgt..balik dari beurut pi kedai bunga..sebab nak cari kelopak bunga ros untuk buat mandi bunga..huhuhu..konon2x nak dapat aura berseri2x..then amik gule2x yg da order untuk candybuffet.Pengantin mmg bz hokey.Alhamdulilah best fren niss sponsor maid untuk tolong kemas rumah..kalau tak sian la.mak.niss.Balik sambung buat doorgift utk vvip and doorgift untuk anak yatim.door gift anak yatim ni atok yang sponsor niss tambah sikit +beli paper beg.

15 JUNE -MALAM

Malam ni malam berinai kecik,Sebenarnye niss xterfikir pon pasal malam ni.malam ni pengantin perempuan naik pelamin sorang je dan di tepung tawar oleh sedara mara.Malam ni ade marhaban,ade tarian unique yang niss pon baru 1st time dengar selain acara meraikkan anak yatim tapi niss xsempat pon bergambar dgn die org..acara mlm ni mmg mcm kacau bilau sikit sbb xde sape yg guide niss utk buat apa.lepas da siap2x pakai songket turquoise.Marhaban pun dah..Intai dari bilik nampak anak yatim tgh mkn  sambil abah bagi door gift n angpau..Niss keluar and duduk kat mini pelamin sambil bergambar dengan kengkwn.Tarian unik tu tgh berlangsung..mak suruh niss duduk kat pelamin luar.Niss pon pegi.tapi bile pegi atok sorang je yg merenjis..tggu punye tggu xde sape pon yg dtg.Niss trus bangun dgn perasaan geram terus masuk bilik..bermula lah drama swasta..mak datang,tanye 'nape cepat sgt akak masuk?'Niss pon mule la nangis sebab rase sedih,rase mcm xde org hiraukan..Mak cakaplah die sibuk.layan tetamu..Mak pon pujuk niss..Niss tau bkn slh mak pon die pon baru 1st time kawinkan anak so die mgkin terlupe.Dalam sibuk2x tu  niss sbenarnye cuak sebab veil xsiap lagi..Veil kwn niss yg tolong buat.Bayangkanlah dengan tak pernah tgk veil tu mcm mane.time ni niss mmg pasrah.kakak yg tolong buat veil ni tgk pic je utk dapatkan gambaran warna.Lepas abis event berinai niss trus pegi hotel yg kwn niss duduk utk tgk veil.Alhamdulilah veil tu matching dgn baju..tapi 1 masalah lagi veil tu xsiap lagi..huhuhu..at the same time niss mmg da standby tudung bawal 2 tone utk gune mase nikah incase veil tu xsiap.Alhamdulilah ade gak yg sudi teman niss mlm tu.Kak kerol dan ecah peneman setia dari mlm hingga ke hari besar.Seperti org mengantuk di sorongkan bantal la kan..d.i.y bunga manggar gula2x yg dah niss cancelkan. Niss onkan balik dgn mtk pertlgan kak kerol dan ecah..dekat pukul 3 pagi gak la baru siap..kak kerol dengan ecah balik hotel sementara niss dan abah tdo depan pintu dgn pintu terbukak..Alhamdulilah xde pencuri.