tabung bella

Thursday, October 31, 2013

Suri rumah separuh masa



Bunyik macam best je kan?suri rumah separuh mase...niss gelar diri sendiri suri rumah separuh masa sebab siang keje balik rumah baru jadi suri rumah dan suri dalam hati suami..;p.Memula kawan tu agak susah gak nak adjust balik jadual seharian.Ye la dulu kan bujang,nak sepah ke,xmakan ke sendiri tanggung kan?Bile da kawin kene jaga baby besar.Jaga makan die,baju die,jage rumah macam-macam lagila..
First 3 month mmg letih gile nak adapt sebagai suri rumah separuh mase.Bile da lame-lame cube usha-usha org cane die org divide mase barulah rase ok sikit.Apa yang penting macam yang ustazah dalam 3 ustazah tu cakap.Jadi isteri kene bijak.

Okay  antara cara yang niss praktikan. Buat dua keja dalam satu mase..xtahu?macam mane?
Cth1: Sambil basuh baju sambil masak.
(yela mesin yang cuci..hik2x..sambil mesin cuci kite masak nasik and masak lauk atau sambil lipat kain ke)
Cth 2: Sambil mandi sambil cuci toilet.


Food preparation:
Selalunya weekend niss akan kupas bawang merah and putih agak2x untuk seminggu letak dalam bekas kecik.
Blender bawang putih and bawang merah buat stok..
Sayur niss balut dengan newspaper untuk tahan lama pastu tag kat luar die supaya senang nak cari.
White board yang lekat kat fridge tu.niss tulis bahan2x yang ade dalam fridge supaya senang dapat idea nak masak ape.;p

Kerja-kerja rumah yang lain

Membasuh - 2x seminggu
Lipat kain – 1x seminggu (ari jumaat malam or sabtu selalunya)
Menyapu -3x seminggu
Vacum- (weekend)
Cuci toilet- 1x seminggu
Tukar  cat liter –seminggu sekali

Niss sebenarnye salute dengan org  yang bekerja dan manage rumah tangga sendiri tanpa ada maid and dalam masa yang sama ada anak.Supersalute and tabik spring..Semakin dewasa niss mule paham betapa besarnya peranan mak..



4 comments:

Syaz Rozelt said...

wah sistem dalam fridge yg sgt systematik..syaz bau nak mula organize sume tu next year la agaknye..skrg nie manage baju je =p

crystal bee said...

thanks syaz..nanti nak wat entry organize barang untuk rumah kecik pulak..;)

ct cucubi said...

suke jugak sistem dlm peti ais tu.. x x boleh nak lebih2.. sbb peti ais mak metua dan mak sendiri.. huhuhuhu...

seri.selaseh said...

waaa ... sgt structured. Bagus la. Pernah org ckp, mencari tu pencuri masa. Sbb kita bnyk buang masa mencari barang. Kan bagus kalau dah label & letak tmpt yg tetap supaya senang cari bila diperlukan. Sama la dgn peti ais ni. Bagus la idea ni. Setuju sgt2.