tabung bella

Thursday, February 10, 2011

melawat bff at JOHOR part 1

     Salam...

          Terharu rasenye lepas update entri semlm..rupenye aade juge yg nak bace entri dari niss yang ntah hape-hape ntah..;p.So macam list yang ade semlm niss nak start dengan cerita melawat my best fren kat johor..Kisah bermula bila best fren niss pelawa pi rumah die kat johor..tanpa pikir panjang niss pon iye kan aje.Iyela sebab membe pon kate sume perbelanjaan di tanggung except tambang pegi and balik je..

         So nak di jadikan cerita, niss bertolak pi johor 28 januari 2011 petang pas org solat jumaat..Amik half day keje..memule decide nak naik bas tapi harga tiket bus pon lebih kurang je..so niss choose naik kete lebih selesa..

         Dalam area kul 3 lebih kami bertolak..niss pegi berdua je dengan member.Kami bertolak dengan menaiki Sang kancil..terpikir gak sampai ke kancil ke johor..walhal kancil tu tak penah jalan jauh walopon da berumor 7thn.Niss,berserah je lah kat ALLAH..kalo nak jadi pape,kete baru@mhl pon bole je jadi..tol x?.Sebab keadaan nya yang da berumor di tambah dengan cuaca yang berair je (hujan) niss drive dalam 80km/h-100km/h je..plus berenti-berenti untuk solat n tuang minyak..kite org sampai dalam kul 9.Hujan dari kl sampai ke johor tak benti-benti.

         Perut memang lapa gile..masa otw tadi nak benti mkn tapi bff niss ni siap warning jangan makan sebab die da msk..Sampai je rumah die terus mkn..rindu gile masakan die..betahun da tak mkn semenjak die kawin...dulu time kite org dok serumah die merangkap bibik niss..huhuhu jgn mara ye wak..die lah yg rajin masak,tolong basuh baju,lipat kain, kemas bilik,segala-galenye la..huhuhuh..really miss that moment..

        Lepas makan bersihkan apa yang patut pastu terus lebur..sebelum tido bff niss ade kate..sok die kene keje tapi half day je..Niss pon xkisah sgt la..leteh badan pon xhilang leh Qado time die pi keje sok niss ckp dlm ati..Esok pon menjelma bff niss siapkan sarapan. Di layan nye kite org sebijik mcm anak yang nak kene jage umah sementara mak n ayah pi keje ;p

        Golek-golek balik pas bff niss n somi die pi keje..tgk tv dah,mandi dah,makan lagi pon dah..die tak balik-balik keje lagi..last2x..dlm kul 2pm die col ckp die balik lambat sikit..tggu je la..nak jalan sendiri pon tak tau jalan..hujan dari semalam tak berenti-renti..

       Dalam kul 6pm kawan niss balik,die suh siap-siap sebab lepas magrib nak pegi mancing kate nye...tempat mancing yg kite org nak pegi tu dekat pasir gudang dalam 1 jam lebih dari rumah kwn niss..barang-barang macing xbeli lagi..Singah sana,singgah sini..dalam kul 12am kite org sampai  tempat tu Campur dengan sesat bagai..kwn niss pon tak penah pegi,kite org berpandukan google map..Thanks mr.google..

        Sampai sana kunun nak mkn,tapi sume kedai da nak tutup.Org kat kampung tu boleh tahan kerek nye..tak mesra alam langsung.kite org budget boleh pancing dekat tepi-tepi laut je..rupe2xnye kene pi kat kelong die..byk gak kelong kat situ..Nak ke kelong tu kene naik sampan.Satu kepala RM 15.Niss budget boat canggih..rupenye boat kayu..dahla dengan takde life jacket nye..tawakal je la mase tu.sebab niss ingat dekat je.rupenye punyela jauh..pastu kelong tu takde lampu..memang seriau rasenye..tapi sebab da sampai.redha je lah...dengan hujan renyai2x..sume cukup..

        Hujan still turun renyai-renyai..tapi kami terus je dengan aktiviti mancing dengan teori yang di reka sendiri..'ikan lapa sejuk2x..ni" huhuhuhu..Merasa 2x je sentap pancing tu..1st dapat karang je..yang 2nd tu ikan tapi niss rase terlepas.Tetibe,.hujan turun lebat sangat,kite org baru je cadang nak balik.So terpaksela hold dulu niat tu..Time hujan lebat ni,kite org nampak rakit tempat kite org duduk tu beralih..sekejap kekiri,sekejap kekanan,sekejap ke depan sekejap kebelakang..Allah je tau perasaan niss time tu..tapi tok ngelakkan org lain panik,niss pura-pura berani je..huhuhuhuh..

      Akhirnya hujan pon makin redha,kite org cepat-cepat col abg bot tu,dalam 20 minit die datang,Gembira tak terkata,tak sabar nak sampai ke darat..sebab dalam kepala da pikir bukan2x..yela niss da la tak pandai berenang..kalo jadi pape..aish..mcm la niss pikir.Nak dekat azan subuh kite org pon sampai umah..Sampai-sampai ape lagi dengan bau ikan lebur je..nasibla...leteh sangat..kene pulak time tu bendera jepon..mmg syiok la sambung tido.Ade lagi cerita kat johor ni..TUNGGU!!!!!...





       

    
     

5 comments:

ct_cucubi said...

wohoooooo... syioknyerrrrrrrr... so dpt ikan x ni?

NISS said...

xdapat..tu yg pulang hampe tu..;p

cikPija said...

niss pg kelong yg dekat mane?
sy dok p.gudang hehe

nursha410 said...

sha x penah smpi johor pn...
leh rekemen tempat best tuk lepak?

NISS said...

cik pija : niss pi kat kong kong

nursha:banyak,sebab johor tu besar..kene spesifik sikit ..huhuhuh