tabung bella

Tuesday, November 9, 2010

Deepavali terakhir...

        
            Setiap kali deepavali, NISS and family akan berkunjung ke rumah kawan abah NISS.Tetiap tahun pon mcm tu dari kecik sampai la ke besar..Tahun ni pown mcm tu juge..Bile abah ajak pi umah uncle selvem..rase mcm berat je nak pi..sbb xready..baju pon xbawak..leteh pon ye..Tapi tetibe otak nakal ni leh pikir "kalau pi deepavali mesti dapat angpau"..So decide nak ikut..Mak NISS pon xnak ikut die kate leteh..tapi bile abah NISS  ber"suare" terus mak pon bersiap-siap...huhhuhu..kuasa VETO...
            Oleh sebab pas pi umah uncle selvem nak terus balik umah atok..So NISS pi naik kete asing-asing.Sesampai je kat umah uncle Selvem...NISS n Family  di sambut oleh 'kucin besar' uncle Selvem.Di susuli uncle selvem n wife..NISS salam n wish deepavali kat mereka..Uncle jemput masuk..Mase tu agak ramai tetamu kat umah die..kami dok kat ruang tamu sambil mkn kuih raye sementara uncle keluar hantar anak die pi beraya umah kawan.
          Lame gak uncle keluar...bile tetamu lain da abis mkn.Auntie ajak kami makan pulak,NISS yg mmg da lapar ni suke sangat la bile di ajak mkn.Ade putu mayam n nasik.Dedua NISS bedal..tengah kite org makan uncle pon balik.So stat la borak..Uncle mmg peramah..kalo sembang..mesti dengan sume org sebab tu NISS xkekok nak sembang nan die.
          Antara yang di sembangkan, nak ajak ABAH jupe kwn die yang uruskan KPLI.Nak mintak tolong tok jadi cikgu,pastu die nasihat kan adik NISS belajar n memacam lagi..time sembang tu 2,3kali gak mak ajak balik,tapi uncle saje je bukak topik hangat..semacam xpuas borak nan kite org je..lame gak kami bersembang.Uncle ade cite die masuk hospital sebelum deepavali die kate time tu die pikir da nak mati da.Memang ade nampak muke die cengkung sikit.Dia risau sebab anak die masih kecil n kete die baru je beli..die kate sape nak bayar utang kete die kalo die mati.Betol gak die cakap tu,tapi ajal ,maut kat tangan ALLAh sape la kite nak pertikaikan nye.
         Akhirnye sampai gak mase utk kami berundur,Uncle cecpt suh wife die amik angpau..Paling best NISS pon dapat.Uncle siap gurau..mak ayah NISS kate xyah bagi NISS angpau..tapi uncle kate xpe..kalo NISS kawin nanti NISS lak bagi die duit raye..senyum je NISS dgr.Kami pun balik ke rumah..Hari pon berlalu hari demi hari.Tup-tup mak col bagi tau uncle selvem dah meninggal, sebab heart attack.terkejut rase nye..menitik gak la air mate ni..Teringat-teringat ayat die mase bersembang..Semoga uncle bersemadi dengan aman.
      
     

3 comments:

Nooraishah said...

NISS membujang lah sampai bile2 spy setiap thn dpt angpaU dr Uncle..hihihiii...Klu status married nanti,uncle 2 claim blk angpaU dr NISS...hahahahhhhh

NISS said...

Uncle tu da pass away la..xbace abis ke?;p

Nooraishah said...

wife die b0le tuntut...huhu