tabung bella

Tuesday, November 30, 2010

Semua tentang pengapit.



     
Kenapa pengantin perlu ade pengapit???

-         Boleh adjust ape2x..yang tak betol..ex;tudung senget,sampin londeh,makeup        cair..
-         boleh bole tolong simpan kan barang ex: org bagi duit time merenjis...
-         boleh jadi teman sembang...tok kurangkan nervous...
-         Barulah  terase macam Raja sebab ade dayang(pengapit) tolong kipas..huhuhuh..
-         Untuk penuhkan ruang yang ade.
-         Untuk nampak meriah...
-         Bodyguard tok pengantin..huahuahua....
-         Xlengkap pengantin tanpa pengapit
-         Memang adat baik melayu baik omputih..


Ape yang best jadi pengapit ni???

v     Boleh naik pelamin.(berangan sendiri kawin)
v     Practise aturcara majlis sepanjang weding berlangsung..(nanti takdela cuak sgt sbb da tau..pas ni nak wat pe ;p)
v     Byk gambar dalam album pengantin..(walopon kekadg hanye nampak tangan je..;) )
v     Bagi yg single..(bkn mcm NISS ye)..boleh la ambil kesempatan berkenalan dengan pengapit lelaki..
v     Boleh makan lauk pengantin..



Jika di pilih jadi pengapit....

  • Jangan overshadow pengantin..means kalo nak bergaya tu kene la ade limit..kalo tak kang orang asik pandang pengapit je..huhuhu lagi2x..cameraman yg nakal tu..tak baik tau..
  •  Untuk org yg PEMALU macam NISS..kenalah tebalkan muke seketika(bkn maksudnye letak bedak tebal-tebal kat muke ye..Kenapa kene tebalkan muke??? Sebabnye kamera memang akan sentiase (konon2) menghala ke arah kite (sebenarnye kamera menghala ke pengantin, tapi sbb kite kat sebelah dia, maka terperasan mcm kamera tu focus kat kite la..) Oleh itu jangan la perasan yer… tebalkanlah muka.. harus diingat tetamu2 yg dtg tu pun tengok pengantin, bukan tengok kamu (walaupun mungkin ada juga mata2 nakal yg mengusha pengapit. Tapi abaikan sajer)
  • Jangan cube nak over bile berposing..lainla cameraman yang suruh.(ingat camera focus pada pengantin..bkn kite…so control urself..huhuuhu..unless memang kamu mintak kawan2x..tolong tangkap pic kamu gune kamera sendiri
  • Harus tebalkan telinge..sebab kemungkinan anda di serang dengan pertanyaan ini..”kamu bile lagi?”..kalo NISS..NISS jwb..kalo boleh esok...hahahha..gatai...
  • Bersedia jadi waiter/waiteress.Ini boleh berlaku bile perkhidmatan catering tidak menyediakan khidmat menyendukkan nasi utk pengantin..so please ringan tulang tok membantu pengantin ye??
  • Pengapit kene pegang tisu..bile pengantin berpeluh..bolehla gune tisu tu and tolong lapkan ye..kite kene sentiasa pastikan pengantin sentiasa dalam keadaan cantik.
  •    Memastikan pakaian pengantin terletak elok. Selalunya ini untuk pengantin perempuan. Contohnye kalau layah (veil) dah tersenget ke sbb peluk2 family, atau kain terangkat sikit ke mase duduk (tak cantik dlm gmbr) hidung senget sebelah ke (eh?), bulu mata palsu terjatuh ke (tak pernah terjadi, saje je dramatic lebih :p). haaa pepandai lah nak touch up bagi nampak cantik yer.. ingat, itu tanggungjawab kamu!
  • ·        Mengipas dan mempayung pengantin. Yer, kipas dan payung pengantin yer, bukan kipas dan payung diri kamu! Kesian pengantin tu.. kalau panas, abis cair mekap dia…
  • ·      Menjadi pencacai (ade ke perkataan ni? Aritu mcm nampak acol gune. Kalau xde, tu salah acol. Huhu) dalam setiap aspek. Disebabkan anda yang paling dekat dgn pengapit, maka banyak perkara yg kadangkala anda yg harus setelkan. Contohnye, kalau ada org nak merenjis yg xtahu cmne nak merenjis, anda lah yg kene explain apa nak buat (tu kalau xde makcik2 yg nak explain la). Tak pun, kalau pengantin tak sure psl sumthing, nak kene tnye makcik2, anda lah yg harus pegi cari makcik2 tu utk bertanye.. dan macam2 hal lagi yg seangkatan dengannye lah..

 Tips pilih pengapit

Apape pun, bagi NISS, pengapit mestilah

1. Seorang yang tahu perjalanan majlis dari awal sampai akhir
2. Sentiasa alert dgn hal2 yg tak dijangka. tolong cover utk pengantin.
3. Faham diri pengantin
4. Biar pengantin nampak lebih cantik dari diri dia sendiri. letih weh, kalau pengapit asyik dok lap peluh sendiri, kipas diri sendiri, jaga baju sendiri, pengantin terbiar! Org nak tgk pengantin ke pengapit?
5. Seorang yang tak tarik perhatian org. biar focus semua kat pengantin sorang je

6. Kalau boleh lebih kurang sama tinggi dgn pengantin. Kalau boleh.. tak boleh, takpe..
7. Tak boleh lagi cun/handsome dari pengantin. nnt orang asyik tgk dia je, tak tgk kita! haha.. ok x tips ni?
8. Baju tak boleh sama color dgn pengantin.
9. kalau boleh elakkan pengapit pakai color putih pasal kebiasaannya pengantin sinonim dgn putih. Takut org salah anggap.
10.Pilih org yang rapat dengan anda sebab mereka akan buat yg terbaik utk anda


 Nota: Pada my best fren and my lovevly cousin (kak sara and kak ani) thanks for giving me your trust. I only have your best interest at heart and would do anything for you guys! Wish me luck as well! Xoxo ;)

7 comments:

shatooman said...

penting gak ekk jadi pengapit ni~ tp tips no 7 tu, x blh cun/hensem dr pengantin..wahahahaha~

rainbowskittle said...

tapi org kata , kalo jadi pengapit nnt hilang seri

NISS said...

shatooman:penting sgt..antara org penting dlm majlis..hehehe..

rainbowskittle:Jgn dengar ckp org..hahahah...

rozelt @ syaz said...

haha..klu trase diri cun x bole la nak jd pengapit ye..

NISS said...

syaz: kak ninie rase kak ninie cun tapi die org pilih kak ninie..kene la jugak kan..;p

rozelt @ syaz said...

owh patot la bole ade entry nie erk..hehe..tp bagus la bnyk info yg patot pengapit2 tawu..klu syaz jd pngapit..berdiri je sbla pengantin sambil kipas..

NISS said...

hehhe..thanks syaz..ni sume based on expereience..doa la kak ninie naik pelamin sendiri lak..leteh la asik jadi tukang kipas je...hehehe;p