tabung bella

Tuesday, November 30, 2010

Semua tentang pengapit.



     
Kenapa pengantin perlu ade pengapit???

-         Boleh adjust ape2x..yang tak betol..ex;tudung senget,sampin londeh,makeup        cair..
-         boleh bole tolong simpan kan barang ex: org bagi duit time merenjis...
-         boleh jadi teman sembang...tok kurangkan nervous...
-         Barulah  terase macam Raja sebab ade dayang(pengapit) tolong kipas..huhuhuh..
-         Untuk penuhkan ruang yang ade.
-         Untuk nampak meriah...
-         Bodyguard tok pengantin..huahuahua....
-         Xlengkap pengantin tanpa pengapit
-         Memang adat baik melayu baik omputih..


Ape yang best jadi pengapit ni???

v     Boleh naik pelamin.(berangan sendiri kawin)
v     Practise aturcara majlis sepanjang weding berlangsung..(nanti takdela cuak sgt sbb da tau..pas ni nak wat pe ;p)
v     Byk gambar dalam album pengantin..(walopon kekadg hanye nampak tangan je..;) )
v     Bagi yg single..(bkn mcm NISS ye)..boleh la ambil kesempatan berkenalan dengan pengapit lelaki..
v     Boleh makan lauk pengantin..



Jika di pilih jadi pengapit....

  • Jangan overshadow pengantin..means kalo nak bergaya tu kene la ade limit..kalo tak kang orang asik pandang pengapit je..huhuhu lagi2x..cameraman yg nakal tu..tak baik tau..
  •  Untuk org yg PEMALU macam NISS..kenalah tebalkan muke seketika(bkn maksudnye letak bedak tebal-tebal kat muke ye..Kenapa kene tebalkan muke??? Sebabnye kamera memang akan sentiase (konon2) menghala ke arah kite (sebenarnye kamera menghala ke pengantin, tapi sbb kite kat sebelah dia, maka terperasan mcm kamera tu focus kat kite la..) Oleh itu jangan la perasan yer… tebalkanlah muka.. harus diingat tetamu2 yg dtg tu pun tengok pengantin, bukan tengok kamu (walaupun mungkin ada juga mata2 nakal yg mengusha pengapit. Tapi abaikan sajer)
  • Jangan cube nak over bile berposing..lainla cameraman yang suruh.(ingat camera focus pada pengantin..bkn kite…so control urself..huhuuhu..unless memang kamu mintak kawan2x..tolong tangkap pic kamu gune kamera sendiri
  • Harus tebalkan telinge..sebab kemungkinan anda di serang dengan pertanyaan ini..”kamu bile lagi?”..kalo NISS..NISS jwb..kalo boleh esok...hahahha..gatai...
  • Bersedia jadi waiter/waiteress.Ini boleh berlaku bile perkhidmatan catering tidak menyediakan khidmat menyendukkan nasi utk pengantin..so please ringan tulang tok membantu pengantin ye??
  • Pengapit kene pegang tisu..bile pengantin berpeluh..bolehla gune tisu tu and tolong lapkan ye..kite kene sentiasa pastikan pengantin sentiasa dalam keadaan cantik.
  •    Memastikan pakaian pengantin terletak elok. Selalunya ini untuk pengantin perempuan. Contohnye kalau layah (veil) dah tersenget ke sbb peluk2 family, atau kain terangkat sikit ke mase duduk (tak cantik dlm gmbr) hidung senget sebelah ke (eh?), bulu mata palsu terjatuh ke (tak pernah terjadi, saje je dramatic lebih :p). haaa pepandai lah nak touch up bagi nampak cantik yer.. ingat, itu tanggungjawab kamu!
  • ·        Mengipas dan mempayung pengantin. Yer, kipas dan payung pengantin yer, bukan kipas dan payung diri kamu! Kesian pengantin tu.. kalau panas, abis cair mekap dia…
  • ·      Menjadi pencacai (ade ke perkataan ni? Aritu mcm nampak acol gune. Kalau xde, tu salah acol. Huhu) dalam setiap aspek. Disebabkan anda yang paling dekat dgn pengapit, maka banyak perkara yg kadangkala anda yg harus setelkan. Contohnye, kalau ada org nak merenjis yg xtahu cmne nak merenjis, anda lah yg kene explain apa nak buat (tu kalau xde makcik2 yg nak explain la). Tak pun, kalau pengantin tak sure psl sumthing, nak kene tnye makcik2, anda lah yg harus pegi cari makcik2 tu utk bertanye.. dan macam2 hal lagi yg seangkatan dengannye lah..

 Tips pilih pengapit

Apape pun, bagi NISS, pengapit mestilah

1. Seorang yang tahu perjalanan majlis dari awal sampai akhir
2. Sentiasa alert dgn hal2 yg tak dijangka. tolong cover utk pengantin.
3. Faham diri pengantin
4. Biar pengantin nampak lebih cantik dari diri dia sendiri. letih weh, kalau pengapit asyik dok lap peluh sendiri, kipas diri sendiri, jaga baju sendiri, pengantin terbiar! Org nak tgk pengantin ke pengapit?
5. Seorang yang tak tarik perhatian org. biar focus semua kat pengantin sorang je

6. Kalau boleh lebih kurang sama tinggi dgn pengantin. Kalau boleh.. tak boleh, takpe..
7. Tak boleh lagi cun/handsome dari pengantin. nnt orang asyik tgk dia je, tak tgk kita! haha.. ok x tips ni?
8. Baju tak boleh sama color dgn pengantin.
9. kalau boleh elakkan pengapit pakai color putih pasal kebiasaannya pengantin sinonim dgn putih. Takut org salah anggap.
10.Pilih org yang rapat dengan anda sebab mereka akan buat yg terbaik utk anda


 Nota: Pada my best fren and my lovevly cousin (kak sara and kak ani) thanks for giving me your trust. I only have your best interest at heart and would do anything for you guys! Wish me luck as well! Xoxo ;)

Monday, November 29, 2010

Kene tag dan dapat award sekaligus..

  Salam semua
 Dua hari tak update blog terasa macam dua tahun..;p...Sabtu and ahad lepas NISS bz dengan kenduri kawin kawan..happy and terasa teruja melampau bile tau kene tag and award..maklumlah..NISS newbie dalam blogger..tu yang terasa keterujaan melampau..<<sape yng meluat ngan ayat ni..abaik kan je..huhuhuh..

Dapat Award and di tag pada hari yang sama sangat menghepi kan..Thanks pada aliya jaafar yang sudi memberi award yang pertama kepada saya..suke bangat...dan juge pada PUCCAnis yang memberi 1st tag pada blog saye.. Selama ni tgk kat blog org je..xsangke NISS pon dapat satu..Korang memang BESH....!!!..

AWARD yang Di beri

cantik ke???biase je..credit to layout owner..*wink*..macam bese kene la jwb soklan ni..


berikan satu nickname untuk pemberi award
aliya jaafar nama di beri..cantik manis tidak terperi..;)

ucapan untuk pemberi award
Terima kasih pada kamu...kamu memang baik hati..so sweet..thanks 4 supporting NISS...


berikan 6 artis / singerband yang korang minat
maher zain,MCR,MLTR,MJ,remy ishak.. ops salah..Rihana,Mizz Nina


bagi award ni kepada 7 blog yang cun dan cantik
nak bagi sume tapi limit 7 je..so ni la..7 blog tu ialah
heart says 
sharz & cat 
this is me 
cikgu ainura 
kitty mitty 
kucing utara 
pencari cintamu 


ok skang nak share tag yag di tagkan pada NISS

 tadaaaaaaaaaaaaaa........... 

k..ni lah soklan yang di tag kan pada NISS oleh PUCCAnis....syhh...ni soklan bocor..di larang meniru..amaran keRAJAan malaysia..huhuhuh..

1.pe bende pling penting dlm idop korunk?
Handpon,lappy beserta akses internet and my anak buluz off coz..
                             
2.benda terakhir korunk beli gne duit sendiri?
Minyak kete..baru je isi pagi tadi..nge~~~


3.di mana tempat korunk nak melangsungkan perkahwinan korunk dan tema perkahwinan korunk nnti?
Depends kat budget,budget byk leh wat kat hotel..budget ciput..wat kat umah je la..;p

4.adakah korunk sedang bercinta sekarang?
Ye,da bertahun lamenye…


5.berapa lame korunk akan mencintai kekasih korunk?
Selagi ada bulan mentari..selagi ada mengasihani..selagi…ape ek???korang sambung sendiri..(lagu baru Kristal-selagi ada)


6.dimana korunk slalo jmp kekasih korunk?
Dinner @ weekend


7.novel/buku/majalah terakhir korunk beli?
Majalah solusi..<<bagus ni..byk info dunia & akhirat


8.apakan name penuh korunk
Nazatul Izni Shahriman Shah (perasan tak?,kat situ la timbul short form N.I.S.S

9.antara mak n ayh korunk,mne yg korunk lg mesra?
Mak,sebab hari-hari kene dengar lecture dari lecturer(mak) tak bertauliah..hehehe..tapi kalo diam je mcm abah..rase tak mesra lak..jgn mara ye abah..


10.namakan orang yg betul2 korunk nk jmp dlm idop
Ustaz kazim..nak suh die wat ceramah kat umah..;)


11.adakah korunk bsuh bju sndri?
Off coz..bakal isteri mithali..


12.di mana tempat yg korunk btol2 nk g
MALDIVES ISLAND..best nye..lelagi  kalo dapat honeymoon kat sane..


13.plih slah satu,peluk atau cium
dedua...;p


14.beritahu 3 perkara tentang org yg tag korunk
·         Die seorang yang baik hati..
·         Kind
·         Baik-baik hati…;p..


15.lima benda korunk sgt syg dlm idop korunk
·         Lappy n berokbnd
·         Tomiey n blackiey
·         Duit…hehehe..
·          kete..walopon kete pinjam


16.lima lagu korunk suke n slalo dgr
-All my life-KC& JOJO
-The rest of my life-MAHER ZAIN
11 Januari-GIGI
Munajat Cinta-The rocks
-lagu tiga kupang-NISS nyanyi sendiri..muahahaha


17.bile tarikh lahir korunk n korunk smbut besday kt mana thn lps?
21 .10.198....sambut kat umah as usual sejak2x..da tue..budget dapat suprise dari Si LABU..tapi..;'(..  xkisahla.Janji rock...


18.tujuh org blogger korunk nak tag

AnisaANIS SQUIDWARD
NAMIE AMIR
NADDY
CHOMEL-CHOMELKU
JUZ CALL ME SHARZ
CIKANI
QAMARULURAMAQ


19.cerita sikit psl blogger pertama korunk tag
blog 
NISS suke sebab die pon peminat kucing macam NISS juge.. boleh jadi besan..kan2x..???meow~~~2x..

Niss akan sebar-sebarkan sape yang kene tag and dapat award..ADIOS....



Thursday, November 25, 2010

Fakta komputer yang salah

Sebut pasal komputer mesti ramai yang da biase dengar..tapi da biase dengar tak semestinye mereka celik I.T..Same je macam N.I.S.S dulu punye la fobia dengan komputer.Takut sangat komputer rosak..iyela lagi pon thn dulu..nak beli komputer harga nye beribu-ribu...yang mampu je boleh beli..


                       N.I.S.S dapat komputer sendiri pun da lambat..tu pon sebab mak da janji kalo
dapat result elok PMR baru bole beli komputer.Bile da dapat komputer sendiri punye la sayang....
tapi time tu tak tau lak komputer banyak gunenye..yang tau..komputer leh wat kerje2x.."opis" and chating..AHA...yang penting time tu chatting memang tengah popular di kalangan remaja....Sanggup xtido semate2x..nak chatting...,xgi sekolah pun penah..opss...DONT try tHIS at HoMe...kalo x adela yang "MenGAMuk"
                  
                        Kat sini N.I.SS ade beberape tanggapan org pasal komputer yang salah...N.i.S.S tersangat la sure mesti ade pernah yang terpikir macam ape yang N.I.S.S tulis..

                               TANGGAPAN YANG SALAH PASAL KOMPUTER
  • Tutup suis tanpa ‘shut down’ dulu Windows akan menyebabkan komputer rosak.
  • Anda mesti ‘hentikan’ terlebih dahulu USB drive sebelum dicabut daripada komputer.
  • Selalu membuka dan menutup komputer akan mengurangkan ‘hayat’ komputer anda.
  • OS 64 bit adalah dua kali ganda lebih laju berbanding OS 32 bit.
  • Mengosongkan ‘Recycle Bin’ akan memastikan bahawa fail itu akan lenyap terus.
  • Magnet akan merosakkan data dalam peranti anda seperti ‘harddisk’ ataupun ‘USB drive.’
  • Media CD/DVD akan tahan selama-lamanya.
  • Jika komputer anda sudah dipasang perisian anti virus maka tidak perlulah anda risau apabila anda memasang sebarang perisian baru.

Aksi kucing dalam kereta

          Dulu, time NISS tak bela kucing,rase pelik je.bile nampak org lain bawak kucing mereka naik kereta..macam2x..terpikir kat dalam otak...tak berak ke die nanti?pemandu boleh concentrate ke?tak terkencin-kencin ke kucing tu?selesa ke kucing tu...macam-macam la yang NISS bayangkan.First experience NISS mase teman kawan NISS pegi rumah makcik die..Makcik die ade kucing,name BONG.BONG ni spesis suke naik kete..kalo org ajak mesti die naik...Bile dalam kete die diam je..kite org singgah TESCO beli barang..pon die diam je..baik sungguh..tapi die jenis xsuke kene belai...nanti die naik minyak(garang).<<jantan..xmacho la kene belai..
          Sekarang, bila da ade tomei & blackiey baru la NISS rase pengalaman bawak kucing naik kereta...Kucing NISS yang sebelum ni Chemboy..sangat takut naik kereta..tiap kali naik kereta..die mesti terpoo @ pee..pastu mengeow mengalahkan kene dera.First time bawak tomei die nampak ok..lege rasenye..sebab NISS keje kat k.l..weekend balik banting..walapon xjauh..perjalanan amik mase sejam@lebih..Salah satu mungkin sebab tomei ni anak kepada BONG..sebab tu die ok bile naik kete..sebab tomei dan blackiey tak takut naik kereta ..so NISS pun selalu la bwk die jenjalan..even nak pi mkn mlm pon NISS bwk dak-dak nie..kat sini NISS share pic die org dlm kete..




Aksi tomei & blackiey dalam kereta

jim alif kaf wau nun

mcm ni la..gaye nye..bile da penat main

berebut nak bawak kereta..ngenge~~~

muke separuh mati..sebab kene tinggal dlm kete...sian ayang
port besh tido..atas riba umi..ermm..selesenye....

berebut port baekkk




pstt: JANGAN tingal kan anak bulus anda di dalam kete di tempat yang panas.tapi anak bulus suke tempat yang panas seperti di atas..bila aircond ade..;)

Tuesday, November 23, 2010

Petua org tua untuk org mengandung.

     Salam..
              Lama rasenye tak update blog neh..bukan xde cerite..tapi xtau nak cerita mcm mane huhuhuh.Last weekend,NISS balik kampung..da jadi kebiasaan kalau dok kampung..time pepetang mesti dok kat beranda sambil sembang-sembang atau bahasa mudenye gosip2x..Atuk NISS memang suke gosip2x..hahaha. cucu die yang baik ni pendengar setia je..
              Sembang punye sembang..tup-tup terkeluar la cite pasal petua untuk org mengandung...Tu pun sebab ade bini cousin yang memang tgh pregnant..Atuk pon ape lagi keluarkan la segala ilmu-ilmu yang die ade Auntie NISS pon tak lepaskan peluang nak bagi tau juge ape yang die tau....NISS yang bujang trang tang-tang ni dokdengar je..take note omputih kate..sok2x..bile sendiri peknen senang..

             Ni lah antara petua-petua yang atok and auntie NISS bagi tau yang NISS nak kongsi same.
  • Jangan dok kat pintu..(takut nanti baby tersekat xleh kuar..)
  • Kalau nak naik tangga..naik sampai abis..jangan benti sekerat jalan..
  • Kalau buat kerja ,buat sampai abis...(takut nanti susah nak bersalin).
  • Jangan tido tengahari and bangun lambat (nanti baby malas)
  • Jangan lalu dekat bara api..Ex:kalo laki merokok..elakkan lalu depan die.(nanti kembar darah)..sakit kate atuk.
  • Kalo terpakse dok atas tempat kotor,jangan lapik surat kabar..(takut nanti uri lekat susah nak kuar)
  • Kalo nak mengidam nak makan ape2x..terus makan..kalo tak dapat (nanti baby meleleh je air liur die)
  • Jangan bunuh binatang sesuke hati..kalo binatang tu memudaratkan pon kalo bole jgn bunuh..cube pertahankan diri..tapi kalo bahaya sgt bunuh je la..
  • Jangan lilit towel kat leher..(isau baby terbelit dengan tali pusat)
  • Cube batuk sikit lepas baby kuar bagi memudahkan uri keluar.
  • Jangan tido mengereng ,jika bersalin normal..nanti peranakan jatuh..
  • Jangan angkat punggung mase meneran nanti koyak akan jadi semakin dalam.
 berapa byk jangan da...huhuhuhuh

Memang kadang-kadang petua orang lame-lame ni kite tengok tak logik..tapi selagi mane tak membahayakan diri apa salahnya kite ikut..tol tak??tak rugi ape pun...So harap ia membantu..lebih-lebih lagi pada korang yang baru 1st time peknen...




      .