tabung bella

Thursday, December 30, 2010

D.I.Y coklat

         Salam semua. lebih kurang 1 hari lebih je nak masuk tahun baru..Mase terus berjalan tapi NISS masih dalam memikirkan azam tahun baru..gile lambat..hahaha..lantak le..Sikap lantak le ni la yang buat org xkemane..ops..da lari dari tajuk ni..Next entry nanti NISS akan cite pasal azam..k berbalik pada tajuk..

       Korang pernah buat coklat???pernah..kalo pernah .xpela..kalo tak pernah, kat sini NISS nak share sikit ape yang NISS tau dalam proses pembuatan coklat...Niss saje je try2x..after pi kelas coklat anjuran puspanita.Mane la tau boleh buat bisnes ke@paling busuk pun buat gift utk kenduri NISS nanti..auw kelas gitu..semua org bwk balik gift yg pengantin buat sendiri..heheheheh...

       First step, dapatkan  barang-barang keperluan membuat coklat.Antaranya :-
  •       coklat    
        Coklat ada 3 jenis (milk chocolate,dark chocolate dan white chocolate)
  
  •       Bekas acuan -size dan bentuk acuan terpulang kepada citarase.
      Tips:Untuk yang baru mencube,bekas  acuan ice cube juge boleh di gunakan.
  •       piping bag -gunekan untuk masukkan coklat ke dalam acuan.
  •       bekas untuk mencairkan coklat
  •       Scraper- untuk kemasan
Kat sini NISS bagi tunjukkan cara buat coklat yang simple je..NiSS hanya gunakan milk coklat dengan kekacang je.

Step by Step:

  1. Cairkan coklat mengunakan kaedah double boiled..
  2. Lepas coklat  cair sepenuhnya..terus tuang ke dalam acuan..
  3. Tuang dengan kadar segera,sebab di khuatiri coklat kembali keras.
  4. Jika anda mahukan coklat berinti ,jangan tuang sepenuhnye..tuang agak2x..and letak inti kekacang @pes mint ke peanut ke.
  5. Tuangkan coklat untuk menutupi inti yang anda letak kan..
  6. Kemaskan coklat anda dengan scraper supaya lebihan dapat di gune semule dan coklat akan lebih kemas.
  7. Ketuk-ketuk sedikit acuan supaya coklat memenuhi semua ruang acuan dan tiada ruang udara antara coklat.
  8. Masukkan dalam peti ais pabila sumenye nampak ok.
  9. Biarkan dalam 15-20minit
  10. Coklat sudah boleh di makan ;)
Hasilnya ...........

                                                              TADAAAAAAAAAA........

sila abaikan twisties tu ye..;p






bentuk kerang dan bentuk hati


lihatlah HATI saye..
pinjam bekas gelang atok..hahahaha
sile kontek saye..kalo teringin nak tempah ye..;P
               
nota fenin lalat: Barang tersebut boleh dapatkan kat kedai menjual peralatan buat kek.
                        Sesapa yang rase nak tempah pon boleh huhuhuhuhuh...

3 comments:

bunny ;) said...

wauu ni best ni! mcm senang je XD org yg berbakat menghancurkan dapur cam sha patut try benda2 yg x perlu bakau2 ni :))

nyau, boleh tak niss letak gambar barang yg perlu digune? scraper? piping bag? apakah itu? :)) *bricked*

Cma Shiema said...

ohh..cokelat..peberet cma nie...xmo order..tp nk ckit...miaww.....he3..
epy new year niss..

NISS said...

bunny: nanti niss upload pic barang tu ek..khas tok bunny.

cma:huhuhuh...bole2x..nanti kalo niss nak wat lagi..niss bagi sample ok?..huhuhu..