tabung bella

Friday, December 24, 2010

:: tOmei ::> meroyan

                     TOMEI

              Hari ni NISS nak cerita pasal si TOMEI..Kucing NISS yang baru 11 hari lahirkan anak..Sejak -sejak baru lahirkan anak ni perangai tomei berbeza sungguh..kalau dulu garang,sekarang ni manja tak hengat..getik pulak rasenye..huhuuh..da beranak baru nak memanje..Sian kat babies sbb mak die sebok nak manje die org pon asik kene tinggal je..dah 11 hari tapi mate tak bukak lagi..tak sabar nak tunggu mate die bukak..huhuuhuh..


            Lately ni NISS tengok tomei ade satu habit,yang mane memang kucing len pon selalu buat.. nak tau Tomei wat pe???Tomei da pandai nyorokkan anak die..niss tgk memule tomei tak pandai nak carry anak die..tup-tup 2x..tgk anak die hilang..bederau rasenye..usha punye usha tgk die pi bawah katil..bile NISS intai je..ade anak die kat situ..fuh..lege..

        Niss alihkan balik anak die dalam cage..tomei masuk n alih balik anak die..geram je rasenye..dua tiga kali gak la NISS alih balik anak die dalam cage.tapi bile NISS try tak alih n tengok tomei tenang je bile anak die bawah katil..so NISS decide biar je anak die bawah katil tu..as long as tomei tak larikan lagi anak die. 


      Satu lagi kisah Tomei..yang NISS nak takutkan..tomei da mule on heat..blackiey pon da tunjuk tanda nak mengawan ngan tomei..tidak!!!...NISS xmo cucu lagi dalam mase terdekat..cukupla yang ade ni..sekarang ni NISS tgh tggu baby tomei besar then NISS nak "sunat"kan tomei..


      nota pening lalat :nanti NISS upload pic tomei yang terbaru..tunggu okey...;)

3 comments:

KizZ said...

Baca pun udah tau comel...hehe...

Jom sini,
Tuto tinggalkan link lepas komen

DearCats said...

Niss, sedikit tips dr DC - kalau dapat jgn usik anak Tomei sbb bau kita melekat pd anak dia. Tu sbb dia suka pindah anak2 dia. Jgn jd mcm DC, 2x Oyen beranak, semua anak dia mati dan ada antaranya yg dia makan. Bila buat research rupanya sbb DC rajin gomol anak dia. Skrg Oyen beranak kali ke-3, DC tak usik sampai la anak dia usia 3 minggu. Itu pun sikit2 je sbb geram. Alhamdulillah dia tak ubah kedudukan anak dia & mrk kini dah masuk 6 minggu! 1 kejayaan buat DC! *tepuk! tepuk! tepuk!*

Lg 1, ibu kucing boleh on heat seawal 2 bulan lps beranak.. Tu sbb DCC standby milk replacer, sbb masa tu ibu kucing dah mcm tak pandang anak2 dia.. nanti kurus la pulak. Kalau kita x jaga siapa lg? Mrk & keluarga mrk? jgn harappp! :))

NISS said...

thanks 4 ur info dc..NISS penah dgr pasal yg dc bagi tau nie..tapi keterujaan jadi nenek 1st time..xleh nak di tahan..huhuhuh..mtk-mtk tomei tak mkn la anak die..doakan ek??